Реклама / Ads
76| 5974 |05.10.2013 НОВИНИ

Станишев: Новата тактика на ГЕРБ е - "колкото по-зле, толкова по-добре"

.
Основна цел на ГЕРБ е да се делегитимира парламентът, падане на правителството и предсрочни избори. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в доклада си на заседанието на Националния съвет на партията.
 

"Политическата ситуация е напрегната и динамична. Същинските, водещите политически фактори и основните им цели не са се променили по никакъв начин още от времето преди парламентарните избори. Основен опонент на БСП и днес остава ГЕРБ - нейния модел на управление и последиците, които са пагубни за страната. Целта на ГЕРБ остава властта – властта на всяка цена и с всички средства”, заяви Станишев. "Провали се опитът да се яхнат протестите политически. Опитът, който видяхме на 4 септември, имаше обратен ефект. Има нова тактика на ГЕРБ – колкото по-зле, толкова по-добре. Да, сигурно, ще е по-добре за върхушката на ГЕРБ и като шанс за политическо оцеляване.

ГЕРБ се държат от първия ден след изборите като крайно деструктивна политическа сила”, посочи лидерът на левицата. По повод критиките на Румен Петков за честотата на провеждане на пленумите на БСП, Станишев заяви: „За тази година Националният съвет е заседавал девет пъти, което изцяло се вписва в правилата, които сме приели”. "Протестите загубиха своята сила и масовост, в последните седмици загубиха и своя морален заряд.

Много хора осъзнаха, че наред с техния справедлив гняв, има икономически сили, които се опитват да ги използват за свои цели. Друга причина е липсата на позитивна програма за това как ще се развива страната след евентуални нови избори”, посочи Станишев. Той коментира и навлизането на Реформаторския блок в политиката. "Към този момент опитът на Реформаторският блок не е никак убедителен. Повечето от лицата не са никак нови и имат отговорности от миналото. Има и вътрешни противоречия, които тепърва ще се проявяват. Да си представим как ще се редят листите в подобна политическа формация. Не проличава никаква сериозна обществено-икономическа, социална алтернатива.

Пред Реформаторския блок стои един въпрос, от който неговите ръководители бягат – въпросът за отношението им към ГЕРБ и готови ли са да управляват с ГЕРБ, дали биха участвали с тях на предстоящите евроизбори”, каза още лидерът на БСП. "И БСП, и правителството не направиха достатъчно да разкрият политическото наследство на ГЕРБ. Правителството устоя на небивал натиск отвън, в условията на ненормална среда. Правителството работи и в кратки срокове свърши неща, които предишните управляващи не направиха за цял мандат. БСП показа, че в много трудни условия сме в състояние да се мобилизираме и да устояваме на натиск. На подобен натиск партията и парламентарната група от години не бяха подлагани.

Кадровата политика е важна и затова винаги имаме готовност да разговаряме. Но не може цялата политическа дейност да се изчерпва с този процес”, посочи лидерът на БСП. "ГЕРБ със своя брой и деструкция", успяват тактически, отбеляза той. Станишев заяви, че на всяко заседание на Парламентарната група на Коалиция за България трябва един министър да представя своите цели и задачи. "Не е достатъчно системен и ефективен диалогът между изпълнителната власт и парламентарната група на Коалиция за България.

Парламентарните групи на Коалиция за България и на ДПС заявиха, че приоритет ще е антимонополното законодателство, но няма достатъчно добро стиковане. Не малко неща бяха направени, но не е достатъчно, защото е нужно по-цялостно антимонополно законодателство", заяви Станишев. Лидерът на БСП каза още, че образованието ще приоритет в Бюджет 2014. Очаква се НС на БСП да обсъди и свършеното от кабинета на Пламен Орешарски през първите сто дни, кадровата политика на "Позитано" 20, както и номинацията на Левицата за председател на ЕК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5272 |28.09.2013 Станишев: БСП трябва да изкара пълен мандат . 17| 8590 |25.09.2013 Л. Павлова: Тактиката ни ще видите утре . 55| 5045 |25.09.2013 Станишев: ГЕРБ умеят силоващина, но това свърши! . 14| 4731 |20.09.2013 Станишев: От 6 300, ГЕРБ смениха 2 700 служители в администрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads