Реклама / Ads
3| 4804 |12.10.2007 НОВИНИ

Станишев обявява предложенията към учителите пред парламента

.
Министър-председателят Сергей Станишев ще обяви за първи път конкретните стъпки, които правителството предлага за вдигане заплатите на учителите. Това ще стане по време на парламентарния контрол.
 
Най-актуалните питания към премиера, са свързани с кризата в образованието. Независимият депутат Мария Капон и лидерът на Демократи за силна България Иван Костов са задали едно и също питане - за ситуацията в българското образование и острата нужда от цялостна стратегия за неговото развитие. Отговорът на този въпрос ще бъде първото изказване на премиера от парламентарната трибуна по този въпрос, след като през последните три седмици ДСБ поискаха многократно изслушването на премиера във връзка с кризата в образованието.

До полунощ снощи Станишев, образователният министър Даниел Вълчев, финансовият Пламен Орешарски, както и експерти са уточнявали възможностите за финансов изход от кризата. Начертани са стъпките за повишение на възнагражденията в образованието. Най-голямо внимание обаче било отделено на реформата с образователната система. Такава не е правена повече от десет години, затова трябвало да се почне веднага. Три екипа са натоварени да формулират и облекат в срокове досегашните идеи и предложение на МОН. Главната цел била повишаване ефективността на усвояване на преподавания материал. Качеството на подготовка на учителите и на учениците щели да са основният критерий за оценка на даденото училище. Разработва се стратегия за оценяване на училищата, съответно на преподавателския състав, така както се правят класациите на училища и колежи в развитите страни. Търсят се ясни и точни критерии за провеждане на матури и тестове.

Друг актуален въпрос към премиера във връзка с протестите на горските служители, е за политиката на правителството за слагане в ред стопанисването на горите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще отговаря на въпрос, свързан с мерките за завършване строителството на АМ „Тракия".
По време на парламентарния контрол ще говорят и министърът на вътрешните работи Румен Петков, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и министърът на културата Стефан Данаилов.

 

Читатели ни пишат, настояват управляващи и общество да знаят:

 

В подкрепа на стачниците

 

Ще победите ли учители,
пред гнилата ни политическа нехайност,
пред властвуващите безучастни зрители
обтегнали живота до безкрайност?

Ще издържат ли силите
на шепа будни български просветници,
които точни искания заявили са
или ще бъдат тема те - за вестници?

На месец-крачка от Будителският ден
в който се прекланяме пред словото,
учителският дух пак ври смутен...
Успех в разбиването на оковите!

Народа, като цяло е зад вас
и чака някой да го поведе.
А вий сте първи и във този час
дано не се намери Юда, да ви предаде...

Успех! В единството е силата!
Хванете се! Бъдете барикада!
България сега ридае - милата...
Да я усмихнете на вас се пада!

Валентин Йорданов

 

 

Това го знае всяко хлапе, но учителката – не

(черна станция)

Стачките и протестите са хубаво нещо, по-високите заплати - също. Но нека видим, как една госпожа, която сигурно също иска трудът и да бъде оценен двойно по-скъпо, не знае елементарен факт от историята за 3 клас. А именно, че Пловдив е бил столица на Източна Румелия.
Ама тя, горката, преподавала по български език и литература, а не по история. Е хубаво де, да беше прочела Дядо Вазовия "Нова земя", нооо...нейсе. Няма нищо фатално в случая, може да се е притеснила жената от камерите и публиката, нали децата и помогнаха да продължи в играта. Явно те са попаднали на по-добри учители.
Защо, покрай цялата дандания, никой на повдига въпроса за квалификацията, компетентеността и общата култура на българските учители, да, някои от тях (доста по-малката част, за съжаление) наистина са на много високо ниво, първокласни преподаватели и педагози и заслужават европейско заплащане, но има и ужасно много такива, които се под всякаква критика. Увеличение на доходите си, обаче искат всички. Това е все едно и на отличниците, и на двойкарите, да пишем по една тройка, белким минат срока. Подобна уравновиловка е абсурдна.

 

Николай Павлов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5114 |10.10.2007 Иво Прокопиев: До 30% от учителите - аут! . 2| 5117 |08.10.2007 Синдикатите искат оставките на Орешарски и Вълчев, ДСБ настоява Станишев да води преговорите . 5| 4846 |07.10.2007 Преговорите между учителите и властта продължават на експертно ниво . 8| 5279 |06.10.2007 Станишев май съжалява за обещани заплати на учителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads