Реклама / Ads
28| 4775 |15.11.2010 НОВИНИ

Станишев: Обвинението срещу мен е политическа поръчка

.
Сергей Станишев
Бившият министър-председател е обвинен за неправилно боравене с класифицирана информация и бе привикан в Национална следствена служба. От своя страна той заподозря, че зад това обвинение стои политическа поръчка, защото е нелепо да се съди един министър като деловодител.
 


Експремиерът Сергей Станишев бе призован днес в Националната следствена служба
, за да му бъдат предявени материалите по делото срещу него. Лидерът на БСП е обвинен за неправилно боравене и съхранение на класифицирана информация.

Става въпрос за седем секретни документа, които са изчезнали от деловодството на Министерски съвет по времето, когато той беше министър председател. Документите са изчезнали в периода от 4 ноември 2005 до 10 септември 2009 година, като три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР и по един от Министерство на отбраната и НАТО.

Единият от тях е секретен доклад на ДАНС за “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”, който се оказа, че мистериозно е изчезнал от кабинета на бившия премиер. След това докладът се появи в интернет, а екземпляр от него бе върнат на настоящия премиер Бойко Борисов от определения тогава за “лоялен гражданин” Алексей Петров.

След като му бе предявено обвинението, Станишев го определи като политическа поръчка и заяви, че е нелепо да съдят един бивш премиер като деловодител, макар и на секретно деловодство. Попитан очаквал ли е такова обвинение, Станишев отговори: “Някой съмнявал ли се е, то се очакваше от доста време. Аз знаех, че още преди съдебната ваканция (която започва от 15 юли – б.а.), това обвинение трябва да бъде повдигнато”. Бившият премиер заяви, че следствието и прокуратурата действат под огромен натиск, който се осъществява от изпълнителната власт и е нейна политическа поръчка.

Обвиненият за създател и ръководител на въоръжена престъпна група “Октопод” Алексей Петров, който лично предаде един от изгубените доклади на настоящия министър-председател Бойко Борисов, пък заяви, че намира обвинението срещу Сергей Станишев за несправедливо. “Личното ми мнение е, че на всеки премиер би могло да се случи това с тези документи и го намирам за несправедливо”, каза той. Петров уточни, че мнението му не е израз на симпатия или антипатия към бившия премиер.

Очаква се прокуратурата да излезе с предложение лидерът на БСП да бъде освободен от наказателна отговорност заради чистото си минало и да бъде наказан административно. Максималният размер на глобата, предвидена от закона, е 3000 лв.

Станишев се раздели с депутатския си имунитет преди една година – през ноември 2009 г., след като главният прокурор Борис Велчев обяви, че започва разследване срещу него. В момента той е с мярка за неотклонение подписка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6106 |13.11.2010 С. Станишев: Ако АБВ стане партия, всеки да избира . 4| 4875 |12.11.2010 Инфаркт отложи делото срещу Маргините . 2| 5509 |12.11.2010 Станишев: Ако АБВ е партия, членовете на БСП да избират . 24| 4849 |11.11.2010 Станишев: ГЕРБ прави бюджет на лъжата и безсилието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads