Реклама / Ads
4| 4295 |07.11.2015 НОВИНИ

Станишев: Очакваме свободни и честни избори в Македония след промените в правителството

.
Сергей Станишев
„През юли политическите партии в Македония подписаха споразумение, в което се договориха промените в кабинета да стнат факт до 20 октомври тази година. Неспазването на крайния срок е разочароващо, но поздравявам Зоран Заев и неговата партия за конструктивната роля в тези преговори.“, заяви Станишев по повод промените в правителството в Скопие.
 
„Всичко договорено досега трябва да бъде приложено изцяло и с добра воля, включвайки приоритетните спешни реформи, за да се гарантират честни избори и равнопоставеност за всички. Тези избори, заедно с безпристрастното и обективно разследване на изтеклите скандални записи и подвеждането под отговорност на виновните за всички установени нередности, ще бъдат следващите важни тестове за страната. Македония не бива да пропуска този шанс да се върне на пътя на политическата стабилност и истинската демокрация. ПЕС ще продължи да бъде активна и да работи заедно с групата на социалистите и демократите в ЕП, да подкрепя страната и нашите другари от Социал-демократическия съюз на Македония (СДСМ).“

В петък сутринта четирите основни политически партии в Република Македония  постигнаха споразумение за ресорите на новите членове във временното правителство в навечерието на предсрочните парламентарни избори през април следващата година. Съгласие има и по проектозакони за защища на лица, подаващи сигнали зе нередности, както и за публикуването и притежанието на разобличаващи материали. Това бяха основните препятствия за прилагането на споразумението от юли.  Така парламентът вече може да гласува новия Изборен кодекс, по който да бъдат произведени предсрочните избори догодина.

Според вчерашното споразумение, Генералният секретар на СДСМ Оливер Спасовски ще стане новият министър на вътрешните работи, а неговият съпартиец Фросина Ременски – новият министър на труда и социалната политика. Заместник-министрите на финансите, администрацията и информационното общество и селското стопанство са Кире Наумов, Александър Кирацовски и Любчо Николовски.

ПЕС ще проведе своята годишна конференция за Западните балкани тази събота в Белград, Сърбия. Сред основните теми са демокрацията и процесът на интеграция на страните от региона в ЕС, както и настоящите предизвикателства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3991 |25.10.2015 Станишев: Гласувах за истинска социална алтернатива . 7| 4218 |22.10.2015 Станишев: Климатичните промени водят до растяща социална несправедливост . 9| 4372 |18.10.2015 Станишев: ПЕС и левите партии ще върнат Европа на надеждата . 2| 4174 |16.10.2015 Станишев: Крайно време е за конкретни действия по бежанската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads