Реклама / Ads
79| 7119 |10.04.2014 НОВИНИ

Станишев: Опонентите ни разчитат на контролиран вот

.
Сергей Станишев Източник: Пресцентър БСП
В България усещаме, че не ни третират по същия начин както други страни от ЕС. Много от надеждите, които имаха хората във връзка с членството ни в ЕС, не се реализираха.
 

Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на среща с общински съветници от България, проведена в Брюксел. Според него в страната ни няма усещане за справедливост към България и пример за това е членството ни в Шенген. По негови думи то има съвсем конкретни технически параметри какво трябва да направи една страна, за да влезе там.

„България ги е изпълнила и въпреки това се поставят нови и нови политически условия. Мартин Шулц, нашият кандидат за президент на комисията, като президент на ЕП много ясно е заявявал неведнъж, в т.ч. и пред Европейския съвет, че след като страната ни е изпълнила тези условия, тя трябва да бъде приета и ЕС да изпълни своята част от ангажимента. Това е различието между социалистите и десните към нашата страна“, заяви той.

Всяка кампания има своето политическо значение, но тази, която ни предстои, е от огромно значение, защото има две особености. „На базата на Лисабонски договор, гласуването за една политическа партия и нейния водещ кандидат ще има своето пряко отражение върху избора на президент на ЕК, а това е главата на изпълнителната власт на ЕС. Този път в Европа имаме шанса да сменим баланса на властите“, категоричен бе Станишев.

Лидерът на социалистите обясни, че 10 години ЕК, ЕП, както и Европейския съвет, са доминирани предимно от десни сили. „Сега тази картина се променя, защото в Европейския съвет вече имаме 12 премиери от нашето семейство, а преди 3 години бяха само трима. До сега ЕНП има над 270 евродепутати, ние само 194.

Този път можем да постигнем да сме първа политическа сила в Европа, за да имаме основания да настояваме за президент  на комисията и по този начин да се променят и европейските политики, в т.ч. и към нашата страна“, заяви президентът на ПЕС.

Станишев припомни думите на Димитър Благоев, че 2/3 от случващото се в страната зависи от това, което се случва в Европа. „Важно е на европейско ниво да имаме партньори, които ни разбират и уважават, за да постигнем по-добри резултати за всички български граждани“, категоричен бе той.

„Тези избори са натоварени с много очаквания. ГЕРБ казват, че ако спечелят изборите, ще свалят Орешарски и се връщат на власт. От тези избори ще зависи вътрешно-политическият процес“, категоричен е председателят на БСП. „Ако спечелим убедително, ще имаме много повече основания да разгърнем политиката, зад която сме застанали“, каза Станишев.

„Водим с 2%, но това не трябва да ни успокоява. За нас големият риск е, че повечето от нашите опоненти разчитат на контролиран вот и всички форми на натиск ще се използват. Трябва да бъдем много организирани и да не допуснем това предимство да бъде откраднато с други инструменти и механизми“, каза още Сергей Станишев.

Той обясни, че кампанията „От врата на врата“ не се прави за първи път в България и даде за пример събирането на подписи за референдума. „Бях малко притеснен в началото, но видях отношението на хората. Важно е да се намери подходът към всеки един“, заключи Станишев. На срещата присъстваха общински съветници от цяла България, по покана на евродепутата Евгени Кирилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 7332 |08.04.2014 Станишев: Важно е да не се връща ГЕРБ на власт . 79| 7261 |06.04.2014 Станишев: Враг №1 съм на Бареков, но го подкрепям за кмета на Пловдив . 99| 11355 |06.04.2014 Станишев: Никого не мразим, но няма как да допуснем безобразията на ГЕРБ да се повторят . 124| 11717 |05.04.2014 Станишев: Срам!Най-острите говорители срещу България са от ЕНП, обвързани с ГЕРБ и Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads