Реклама / Ads
23| 4932 |18.07.2009 НОВИНИ

Станишев остава шеф на БСП, поне до конгреса през октомври

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Премиерът в оставка Сергей Станишев получи вот на доверие, който днес поиска на Национален съвет на БСП. 122 са подкрепили Станишев, едва 29 са гласували против вота. "Независимо от грешките няма от какво да се срамувам!", заяви лидерът на БСП.
 
Председателят на БСП Сергей Станишев поиска вот на доверие към себе си на заседанието на Националния съвет на БСП. След кратка дискусия той беше гласуван и одобрен със 122 гласа "за" и 29 "против". Още в началото на заседанието прехвърчаха искри, след като юристът Татяна Дончев каза, че какъвто и да е вот се иска на конгрес, а не на подобен тип събрания.

В началото Станишев започна своята реч видимо спокоен: „Не се притеснявам да се явя пред конгреса на партията с цялостна програма за БСП и да се състезавам с всеки друг кандидат. Тази моя позиция не е подаване на оставка. В подобна ситуация това би било бягство от отговорност”, каза премиерът в оставка. Според него свивкването на извънреден конгрес не е решение на проблемите в партията и ще доведе до тяхното затваряне в нея. Премиерът очаквал цялостна оценка от Националния съвет на БСП за 4-те години управление. "Независимо от грешките няма от какво да се срамувам," добави още той.

По думите му сега не е моментът да се съставя служебно Изпълнително бюро. "Партията не може да бъде ръководена от временни органи", добави Станишев.
Той предложи Националният съвет да гласува състава на комисия, която да организира конгреса на партията. В комисията да участват представители на Обединението на левите сили и Открит форум. Станишев предложи още конгресът да се проведе на 18 октомври при следния дневен ред – оценка на политиката на БСП, анализ след изборите за 41-ото НС, политиката на БСП като опозиционна партия.

Различни бяха настроенията на участниците в Националния съвет. На прага на "Позитано 20" Румен Овчаров беше лаконичен с краткото "няма да има изненади и оставки". Цвятко Цветков изрази малко по-различна позиция - "Сергей Станишев трябва да бъде съхранен като политик, защото досега 4 години беше изграждан. За оставката му като лидер на БСП не мога коментирам, всичко ще се разбере днес".

Коментар: Станишев от два месеца повтаря "Независимо от грешките няма от какво да се срамувам". Задавал ли си е обаче въпроса дали другите не се срамуват заради него?
В ГЕРБ, АТАКА, Синята коалиция и РЗС веднага след получения вот в подкрепа на Станишев започнали бурни тържества под надслов: "Станишев ще направи на БСП това, което всички ние не успяхме".  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7538 |14.07.2009 Хора на Станишев замитат далавери в„Марица Изток” . 9| 4769 |14.07.2009 Правителството на Станишев подаде оставка . 19| 6668 |13.07.2009 Т. Дончева: Бранят Станишев в кръгова отбрана . 2| 5060 |13.07.2009 Станишев подписва "Набуко"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads