Реклама / Ads
15| 4978 |26.10.2009 НОВИНИ

Станишев се отказва от имунитет, Сертов се връща от Солун

.
Мутирала секретна служба...
Сергей Станишев е готов да се откаже от имунитета си веднага, щом прокуратурата поиска това. Председателят на БСП няма намерение да се крие зад имунитета си на народен представител.
 

Това съобщава пресцентъра на социалистическата партия по повод разразилия се скандал около изнесения от Министерски съвет доклад на ДАНС от октомври 2008 г. При поискване от прокуратурата, Станишев ще се откаже от имунитета си, воден от желанието за реална проверка по случая.

Бившият премиер ще окаже пълно съдействие за бързо изясняване на истината около скандалния доклад. Той обаче е котегоричен, че пред страната стоят много по-важни проблеми от този, като икономическата криза и социалните проблеми на българите, които от два месеца оставали на заден план.

Експертите по вътрешната сигурност на „Позитано” 20 обмисляли стратегия на поведението на бившия премиер, който бе замесен в нечуван досега скандал за изчезване на секретни документи от МС. Досега премиер не е бил замесван в подобна ситуация повече от 60 години, твърдят запознати. Обикновено секретното деловодство си вършело работата и дори когато министър-председател чете до късно някои документи, служители оставали на работното си място, за да приберят и заключат след това върнатите папки. Затова било много странно как така близо два месеца никой от секретната секция на „Дондуков” 1 не е подал сигнал за лупсващата папка.

По-рано днес от „Атака”, ДСБ и РЗС призоваха бившия премиер и настоящ депутат от Коалиция за България Сергей Станишев доброволно да се откаже от депутатския си имунитет.
За изясняване на случая е привикан спешно от Солун, където е консул, доскорошния шеф на ДАНС. Той също трябвало да обясни на градския прокурор Николай Кокинов как се е извършвало движението на поверителните документи между институциите, кой е отговарял за това и защо в ДАНС не е отбелязано, че докладът не е върнат, твърдят източници на Frognews.bg.

Продължава мистерията и около начина, по който Алексей Петров, бивш съветник на Петко Сертов се е сдобил с оригинален екземпляр от този документ. Той също щял да обясни пред прокурори как се е озовал в този скандален сюжет.
Ударите към ДАНС идват от хора, които доскоро са били част от службата, заяви пред журналисти по-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според него повече от очевидно е, че службите са се намесвали в политиката. „Естествено, с всичко това, което Станишев създаде и с всичко това, което не е успял да контролира, е създал предпоставки да се създават тези условия и днес да берем плодовете от неговия проект за ДАНС и това, че го управляваха хора, свързани с бившата Държавна сигурност и с разни групировки, които бяха най-информираните за това, което се случва. Естествено, че ДАНС е създадена с една-единствена цел”. Попитан дали става дума за това, когато БСП се окаже в опозиция, службата да саботира новата власт, Цветанов заяви: „Днес в тази ситуация, в която сме, може да се мисли и по този начин, но това, което според мен е било водещо при използването на подобна класифицирана информация и даването на възможност някой да генерира някаква обществена подкрепа, беше само с една единствена цел – предстоящите избори и сериозна парламентарна група, която да бъде незаобиколим фактор в управлението на страната”.

Премиерът е твърдо решен да приключи веднъж за винаги фабрикуването на скандали от кръгове на и около тайните служби. Според хора от МС той бил много ядосан на непрекъснатите „случайни” течове на тайни от ведомствата, които по конситуция трябва да защитават сигурността на гражданите, а са мотирали до чудовищни формации, обслужващи партийни и частни интереси. Чудовища, които придизвикват страх у българите, вместо доверие, бил заявил в тесен кръг Борисов. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4725 |26.10.2009 Прокурори ще разпитват Сергей Станишев . 14| 4702 |25.10.2009 Станишев иска проверка на Алексей Петров . 53| 6285 |25.10.2009 Иван Костов: Съд за Сергей Станишев . 26| 5780 |24.10.2009 Станишев изгубил секретен документ на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads