Реклама / Ads
4| 5143 |26.08.2016 НОВИНИ

Станишев в Париж: Eдинствено левицата може да възроди Европа

.
Европейската идея е жива. Ние, левите, имаме волята и амбицията да поемем политическото лидерство. За разлика от десницата, прогресивните партии не могат да губят повече време в приказки. Имаме визия за Европа и предлагаме конкретни решения в Програмата за прогресивни реформи.“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на Среща на върха на премиерите и лидерите от ПЕС в Париж. Това е втората такава среща в Париж и петата в този формат за 2016 година.
 

Домакинстваната от Станишев и президента на Франция среща постави акцент върху  бъдещето на ЕС след отрицателния референдум във Великобритания, мерките за стимулиране на икономическия растеж, солидарността и най-важното – съхраняването и развитието на европейския проект.

 

ПЕС вече стартира дискусията по Програмата за прогресивни реформи в партиите от своето политическо семейство. Очаква се левите лидери да предложат по-конкретни стъпки на следващата си среща преди Европейския съвет в Братислава през септември и по време на Съвета на ПЕС през декември.

 

Левите препотвърдиха техните основни приоритети: защита на социалните права на гражданите и грижата за повишаване на икономическото благосъстояние. Те наблегнаха, че политиката на „строги икономии" е изцяло погрешен подход, който освен това има и обратен ефект. Вместо това, европейските политици от левицата настояват фокусът да бъде поставен върху инвестициите, защото само повишаването на растежа ще доведе до създаване на повече и по-качествени работни места и данъчни приходи, което от своя страна ще гарантира устойчивостта на социалната държава в дългосрочен план.  В този смисъл, лидерите изразиха желанието си за значително увеличаване на финансирането на Плана Юнкер, за да могат реално да бъдат разширени и положителните ефекти от неговото прилагане. Те се обединиха около предложението за удвояване на сегашния му размер от 315 милиарда евро.

 

Сред участниците бяха и Кристиан Керн, канцлер на Австрия; Мануел Валс, премиер на Франция; Робърт Фицо, премиер на Словакия; Матео Ренци, премиер на Италия; Алексис Ципрас, премиер на Гърция, Зигмар Габриел, вице-канцлер на Германия; Антонио Коща, премиер на Португалия; Мартин Шулц, председател на Европейския парламент; Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Пиер Московиси, комисар по икономически и финансови въпроси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4156 |24.08.2016 Станишев и Оланд домакини на среща на върха в Париж утре . 0| 4358 |31.07.2016 Станишев: Трябва единение на левицата, но с водеща роля на БСП . 1| 4469 |30.07.2016 Станишев от Бузлуджа: На президентските избори битката ще е БСП – ГЕРБ . 2| 10183 |29.07.2016 Станишев: Да стоим повече в тръстиките е невъзможно...!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads