Реклама / Ads
0| 4854 |23.06.2008 НОВИНИ

Станишев пеша при Първанов заради енергетиката и изборните промени

.
Повече от час продължи срещата между президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев днес на „Дондуков” 2. Министър - председателят пристигна пеша за нея като пресече през подлеза между сградите на МС и президентството.
 

Три теми са обсъдили двамата държавни мъже - посещението на Станишев в САЩ, предложенията на президента за реформи в политическия модел и енергетиката. След края на срещата премиерът заяви: „Ние поддържаме работен диалог с президента. На тази среща обсъдихме няколко теми, сред които посещението, което направих в САЩ, което беше много важно за страната ни. Предложих на президента Буш идеята на нашия президент да организираме в България голяма международна конференция на тема „Енергийна сигурност". В това отношение ние имаме абсолютно идентични позиции с президента, защото България винаги е държала да бъде на важно място не само на Балканите, но и в Европа". Според него сега по същество ние сме отворена врата на Европейския съюз към енергийните пазари и енергийните източници в Кавказкия регион и Каспийския регион.

purvanov_stanishev.jpg

„Ние имаме основата, благодарение на нашата активна политика в рамките на общата енергийна стратегия на ЕС да инициираме подобна конференция с участието на основните потребители и производители на енергийни суровини, особено в контекста на това, което се случва в момента с цените на горивата. Тази позиция сме я съгласували и съм предал инициативата на нашия президент и на президента на САЩ Джордж Буш", допълни Станишев.
Втората тема, която са обсъдили, е била свързана с поправките в избирателната система. „Този диалог ние го водим през последните няколко месеца благодарение и на инициативата, която беше огласена публично от президента. БСП винаги е подкрепяла мажоритарното начало в изборите. Наред с това, е важно политическата система в България, за да бъде стабилна, да се основава на прозрачни и демократични партии", каза премиерът. Той уточни, че това, за което БСП ще настоява и вече има разработка от предизборния център, е промени в Закона за политическите партии, включително по отношение на регистрацията, финансирането на партиите и други важни неща. „За да имаме стабилна политическа система, партиите трябва да са предсказуеми и демократични, отстояващи обществения интерес, а не - частния интерес", подчерта Станишев. Той подчерта, че трябва да се направят дебати, като президентът инициира такива, за промени в избирателната система, така че тя да мотивира повече граждани да участват в гласуването и да определят своята съдба.
Третата тема, по която са разговаряли президентът и министър-председателят е била утрешното обсъждане на Консултативния съвет за национална сигурност на енергийните проекти, които стоят на дневен ред пред България. „Те се разглеждат в общия контекст на енергийната стратегия и на енергийния контекст на страната за задоволяване на вътрешните нужди", уточни Станишев. Той посочи, че икономиката на страната расте бързо и динамично, и затова е важно осигуряването на „добър енергиен микс в контекста на европейската енергийна политика". Също така била важна ролята на България като транзитен и логистичен център за пренос на енергийни източници на ЕС.

ol_ogun.jpg
снимка Вяра Йовева

Преди срещата си с Първанов премиерът Сергей Станишев посрещна олимпийския огън пред входа на сградата на МС. Огънят беше донесен от група млади спортисти. Министър-председателят пое факлата от водача на групата. Той се снима с участниците в щафетата, които носеха плакат с надпис "Честна игра".

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8955 |22.06.2008 Сергей Станишев и Стефка Костадинова посрещат олимпийската щафета . 21| 4656 |20.06.2008 Станишев: Борисов да не раздава оценки от името на европейските институции . 3| 4801 |20.06.2008 Пловдивски общинар с оставка в джоба заради интриги в ГЕРБ . 6| 4509 |20.06.2008 "Стар вашингтонски котарак" видял телесен контакт Буш - Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads