Реклама / Ads
9| 4456 |23.10.2015 НОВИНИ

Станишев с подкрепа за опозицията в Турция

.
Президентът на ПЕС е в Турция, за да подкрепи Републиканската народна партия (РНП) и Демократичeската партия на народите (ДПН) – асоциирани членове на ПЕС, за предстоящите в страната избори на първи ноември.
 

Станишев се срещна с Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия, и Селахатин Демирташ, лидер на кюрдската партия – Демократичната партия на народите.

 

„Тук сме, за да покажем солидарност към сестринските си партии – те са наши солидни партньори. С тази визита искаме да покажем на тях, и на всички турски граждани, че те имат нашата подкрепа. С опита си и историята си Републиканската народна партия може да преведе страната в тези несигурни времена.“, заяви Станишев на срещата си с Кемал Кълъчдароглу.

 

Според него, Турция е засегната от бежанската криза много повече, отколкото която и да е друга държава в Европа. „Ние смятаме, че настоящата ситуация не е справедлива. Европа трябва да поеме своята отговорност, когато става дума за приемане на бежанци, а Турция трябва да осигури защита на търсещите такава близо до техния дом. Признаваме тежестта, която изпитва Турция и сме готови да работим заедно с Републиканската народна партия, за да се гарантира сигурността на страната и да се подели отговорността.“

 

На срещата си със Селахатин Демирташ, лидер на кюрдската партия, президентът на ПЕС заяви: „Турция претърпя огромна трагедия преди по-малко от две седмици при нападенията в Анкара. Демократичната партия на народите, в частност, претърпя огромни загуби. Искаме да изкажем своите съболезнования към семействата и приятелите на загиналите. Тези атаки, и други преди тях, имат за цел да дестабилизират турското общество и да всеят страх. Но ние и нашите партии ще съдействаме с каквото можем, за да избегнем  възможността този страх да парализира демократичния процес в държавата.

 

Хората, които живеят в югоизточната част на Турция трябва да могат да гласуват свободно, без да се страхуват. Рекордното участие на 86% от гласоподавателите на последните избори беше добър знак за много европейски държави. Надяваме се да видим същите резултати и този път. Осъждаме всички опити на правителството и на други партии да попречат на провеждането на свободни и честни избори.”

 

Предсрочните парламентарни избори в Турция се провеждат след загубата на партията на президента Ердоган на редовните избори през юни тази година. Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинството в парламента – за пръв път от 13 години, но остана най-голямата партия с подкрепата на 41% от избирателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4218 |22.10.2015 Станишев: Климатичните промени водят до растяща социална несправедливост . 4| 4443 |21.10.2015 Станишев и Валс свикват конференция за климатичните промени в Париж . 8| 4353 |18.10.2015 Миков и Станишев подкрепиха румънските социалдемократи . 9| 4372 |18.10.2015 Станишев: ПЕС и левите партии ще върнат Европа на надеждата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads