Реклама / Ads
45| 4917 |21.05.2011 НОВИНИ

С. Станишев: Правителство е вредно за страната, то трябва да си ходи

.
Сергей Станишев
Ние имахме успешен мандат. Оставихме добро наследство на сегашното правителство. Сега ГЕРБ прави задкулисно споразумение, никой не знае какви са уговорките с партия Атака, която ги подкрепя.
 

Периодът на майчинството е увеличен тройно, сега мога да изляза в отпуск само 15 дни, а след шестия месец на бебето мога да взема отпуск по майчинство, каза лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването Факторът Кошлуков по ТВ7.

Станишев обясни, че е написал книгата си за съвременния социализъм на един дъх. Преди 1989 г. имаше всички социални придобивки, но липсваше свободата, каза той.

След загубата на изборите през 2009 г. не подадох оставка, защото ние имахме успешен мандат. Оставихме добро наследство на сегашното правителство. Направихме анализ на управлението ни, но ние платихме цената на тройната коалиция, без да упреквам нашите партньори. Създаде се митологема за лошото управление на тройната коалиция, а съжалявам, че не се водиха стенограми на обсъжданията, поясни Станишев.

Сега ГЕРБ прави задкулисно споразумение, никой не знае какви са уговорките с партия Атака, която ги подкрепя, предположи лидерът на БСП. Поддържаме връзки и с ДПС, и с НДСВ, и с други партии. Например при внасянето на вот на недоверие на правителството. Сега подготвяме внасяне на вот на недоверие на правителството, уточняваме темата. Има репресии, унищожителни доклади от Европа. След празниците ще чуем мнението на опозицията, смятаме че това правителство е вредно за страната и то трябва да си ходи, категорично обяви Станишев.

Образованието е в тежко състояние. През 2007 година учителите стачкуваха, ние направихме 30 процента увеличение на заплатите, но срещу реформа в образованието, припомни политикът и призна, че са имали проблеми и по време на тяхното управление. Парите за ИСПА са били замразени около осем месеца. Днес България е на 26 място по усвояване на средства от оперативните програми. Посочих, че мотивите за оставката на транспортния министър са фалшиви. Борисов трябваше да дойде в парламента и да ги обясни. Някъде министърът не е отговорил на изискванията на премиера и последва оставката му, предположи лидерът на БСП.

Станишев поясни, че оставките на неговите министри винаги са били обяснявани пред парламента. В момента се управлява едноично, няма как да се скриеш зад някого, каза той.

Коментирайки политиката на правителството в областта на образованието и науката Станишев каза, че тя е непоследователна и вредна. БАН трябва да бъде реформирана, а не да бъде унищожена, каза той. Културата и изкуството имат нужда от подкрепа. Според КНСБ към края на лятото една трета от училищата ще бъдат пред закриване. Министър Игнатов каза „феодални старци”, а младите учени бягат, защото не виждат перспектива за развитие.

Станишев поясни, че в момента БСП е в процес на номинации на кандидатите за президент. Имало номинирани много хора с авторитет, които могат да бъдат конкуренция на всеки друг кандидат. Трудно реализуемо е да подкрепим М. Кунева за президентските избори, каза той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 8669 |19.05.2011 Доган: Правителството е пълен провал; идват предсрочни избори . 20| 9617 |19.05.2011 Станишев: Властта на Борисов е еднолична – той носи отговорност за всичко . 22| 5379 |14.05.2011 С. Станишев: Кандидатурата на Борисов за президент ще бъде бягство . 42| 5860 |11.05.2011 Станишев хвали правителството си, анатемосва ГЕРБ пред студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads