Реклама / Ads
16| 4562 |10.06.2008 НОВИНИ

Станишев предупреждава ЕК да не ни дърпа ушите

.
Ако станем пример за назидание, щели да зациклят реформите. Ако ЕК вземе крути мерки, щели да се активират националистите у нас- предупреждава С. Станишев във „Файненшъл Таймс”.
 

Брюксел поема риска да подкопае основите на българското правителство и по този начин да насърчи политическите екстремисти, ако наложи сурови санкции заради невъзможността на София да се справи с корупцията и организираната престъпност. Такова предупреждение към ЕК отправя българският министър председател Сергей Станишев в интервю за авторитетния вестник „Файненшъл Таймс”.

Той смята, че всичко изписано и казано по темата как България ще бъде наказана, за да станем пример за назидание, на практика вредяло на реформите. Твърде негативен доклад на ЕК би оказал аналогично влияние върху онези, които правели и невъзможното, за да осъществят реформите.

Станишев изясни още, че предполагаемите крути мерки от страна на Брюксел биха могли да налеят вода в мелницата на опозиционните лидери, в това число и в националистическата по неговите думи партия „Атака”. Те щели да заиграят своите политикоикономически игри, развивайки идеята, че на България вече се гледа като на страна от второ качество в ЕС.

„Файненшъл Таймс” коментира, че репликите на премиера Станишев се чуват точно когато в София се засилват опасенията, че поредният доклад на ЕК за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията ще бъде много критичен.

Вестникът съобщава още и, че България и Румъния се намират под специално наблюдение след присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 година.

Frognews.bg напомня, че според вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин предстоящият мониторингов доклад на Европейската комисия, нямало да доведе до задействане на предпазна клауза за България или до някакво подобно наказание. Според него на страната ни се гледало много строго, но натискът, идващ от Брюксел, бил всъщност в наш интерес. Сега институциите били максимално мобилизирани да направят всички реформи не заради докладчиците, а заради българските граждани. Според Калфин докладът на комисията от януари бил обективен, а всичко, случващо се напоследък, показвало, че правителството има ясно изразена политическа воля да се справи с проблемите в правосъдието и вътрешните работи, сфери в които нямало нито един политически чадър.  

Засега се очертават три възможни дати за публикуването му на доклада на ЕК - 8, 16 и 23 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5658 |31.05.2008 Станишев ще спира купуването на гласове в Сандански . 9| 4768 |19.05.2008 С. Станишев не бил сигурен дали не му подслушват кабинета . 1| 4595 |09.05.2008 Сергей Станишев: Корупцията е сериозен проблем за България . 11| 4805 |01.05.2008 Станишев обеща по-добър живот на беловласите си симпатизанти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads