Реклама / Ads
96| 6174 |17.03.2011 НОВИНИ

Станишев: Да не превърнем България в жертва заради Фукушима

.
Сергей Станишев
Трагедията с атомната централа във Фукушима, Япония, без съмнение, предизвиква страх, шок и опасения у хората и върху тях много лесно се спекулира, в това число и с политически цели. Това каза в пленарна зала лидерът на БСП Сергей Станишев.
 

Това обаче не може да бъде причина Бълария да се откаже от атомна електроцентрала, защото в следващите години престои извеждане от експлоатация на мощности от около 2 хил. мегавата и ние няма с какво да ги заместим, добави той. 

По думите на Станишев отказът от нова атомна централа обрича страната ни не само да не изнася, а и да внася ток, при това без да има компенсиращи действия, добави Станишев. Втора причина за твърдението - АЕЦ "Белене" е от трето поколение и съвсем в началото на преговорите по проекта беше поставен въпросът за най-високи мерки за безопасност, каза червеният лидер.  

Станишев си позволи да коментира отзивите от случващото се в Япония в Германия. Съвсем наскоро канцлерът Меркел обяви, че ще се работи по удължаване на сроковете на атомните електроцентрали там. Сега обаче са замразени за 3 месеца не само заради аварията в Япония, но и по политически причини, посочи бившият премиер.

Обяснението на лидера на БСП е, че това е реакция не само за успокояване на антиядреното лоби в Германия, но и заради изборите в две провинции през следващите месеци. И последно - не може европейският комисар по енергетиката Йотингер да се отмята от позицията, която е заявил ЕС, одобрил проекта АЕЦ "Белене" с уверението, че отговаря на всички стандарти, обърна внимание червеният лидер. Да не се упражняват на гърба на България за пореден път - нека видят първо германските атомни електроцентрали, които са на по 30-40 години, на какви стандарти отговарят, пък тогава да обсъждаме темата за АЕЦ "Белене", закани се дипломатично Станишев.

Разбира се, трябва много внимателно да се прегледа сигурността на всички действащи атомни електроцентрали, е неговото мнение. Но на този фон АЕЦ "Козлодуй" е достатъчно модернизирана и е най-проверяваната централа в света през последните 10 г., посочи той. Трябва да сме пределно ясни и категорични, ако е възможно с национален консенсус, за развитието на ядрената ни енергетика в преговорите, призова Станишев. Това, което описвате като опасност за нас, вече се е случило - при закриването на Първи до Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", припомни той. Всички знаят, че те отговарят на международните стандарти, но това беше политическо условие в хода на преговорите за членството на България в ЕС, продължи той. Страната ни плати тази висока цена, не бива да допускаме още веднъж да се разхождат по гърба ни и да ни третират различно от другите държави - членки, категоричен е червеният лидер. Смятам, че трябва да се работи за национална позиция по този въпрос, за да не бъде България жертва за пореден път, посочи Станишев. Защото петролните запаси в света ще се изчерпят в един момент, а атомната енергия е най-евтина и екологично най-чиста, защото не изхвърля толкова вредни емисии, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6165 |17.03.2011 Световната Банка смъмри България, оставила хората без лекар . 25| 8189 |17.03.2011 Каним си японци в България; "оправят" ни . 5| 5293 |16.03.2011 Проектодоклад може да ощети България с до 3 евромандата . 33| 5287 |15.03.2011 Атака: България се намира под бурна турска инвазия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads