Реклама / Ads
5| 4731 |31.01.2015 НОВИНИ

Станишев: Програмата на правителството утвърждава статуквото

.
“Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво. Да изпълни ролята си на говорител на своите избиратели и да влезе в битката за ценности. Защото целият свят прави път на онзи, който знае къде отива“, каза лидерът на ПЕС Сергей Станшев.
 

“Днес всичко зависи от нас. Преди две години кой можеше да предвиди, че такива мащабни масови протести ще свалят правителството на Борисов? Или кой можеше да предвиди, че ДПС, нашият коалиционен партньор, ще тръгне да сваля правителството с мандата на БСП? “, попита той и припомни, че след загубите на БСП през 2001 г. и през 2009 г. мнозина са пророкували, че на следващите избори БСП ще се бори да прескочи 4% бариера. “Но това далеч не се оказа вярно“, подчерта Станишев.

 

Лидерът на ПЕС е на мнение, че оттеглянето на държавата фаворизира „силните на деня” – монополи и корпорации са използвали липсата на контрол не за да произвеждат, а за да се вплетат във властта, за да изкривяват пазара в свой интерес. “И у нас, и по света това доведе до задушаване на демокрацията, до огромно неравенство, социален разпад и делегитимация на публичните институции“, обясни лидерът на ПЕС.  “И колкото и да се опитват родните критици да ни прехвърлят вината за неуспешния преход и разочарованието на българите, трябва ясно да кажем, че не ние сме авторите на този порочен модел! Напротив, оказа се, че в България единствената партия, която упорито заставаше срещу подобни политики е БСП“, уточни Сергей Станишев.

 

“Всички знаем, че сегашното правителство няма да реши нито един от фундаменталните проблеми на страната. Напротив – ще ги умножи и задълбочи. И няма как да очакваме десните в Европа и в България да предложат верния изход от кризата. Защото те са част от проблема и не могат да бъдат решението“, допълни Станишев.

 

Лидерът на ПЕС обясни, че навсякъде в Европа хората искат промяна – искат сигурна работа, искат справедливост и перспектива за по-добър живот. “Като лява партия, трябва ясно да кажем, че капитализмът не е морален по своята същност. Също така, че няма знак за равенство между „капитализъм“ и „демокрация.“ Според него днес в Европа и в света духат мощни ветрове на промяната. “Обективно махалото на световния часовник върви на ляво. Европа върви на ляво“. Станишев  даде пример с това, че когато преди 4 години е станал лидер на ПЕС, в Европейския съюз е имало само две държави, управлявани от леви премиери, а сега са 10. “На европейските избори през май 2014 г. ЕНП загуби значителна подкрепа – над 50 места по-малко в Европейския парламент. ПЕС запази позициите си. Но да си кажем честно – не бе припозната като алтернатива от гражданите на Европа. И опасността е, че ако социалдемокрацията не стане носител на промяната – други ще влязат в тази роля“, поясни той.

 

По неговите думи днес България се управлява от правителство, което е резултат на умората от един продължителен цикъл на противопоставяне, разделение, омраза и протести. “ГЕРБ спечелиха, не защото се носител на надеждата, а като по-малкото зло. Като силна партия, излъчваща стабилност и монолитност, която знае какво иска и разчита на сериозна европейска подкрепа“, обясни социалистът.

 

“Самата програма на правителството подсказва и основната слабост на това управление – „Програма за стабилизация на България за 2014-2018 г.“, заяви Станишев. Той е на мнение, че тя е програма за утвърждаване на статуквото. Според него единствените цели на това правителство са оцеляването и „усвояването“.

Станишев зададе и няколко въпроса: “Как многократните клетви на АБВ, че няма как да участват в самостоятелно дясно управление бяха погазени? И на каква цена? Как например обещанията на АБВ за прогресивно облагане се трансформираха в отнемане на близо 400 лв. от джоба на стотици хиляди бедни работещи българи?! На каква цена? Всички знаем отговора на този въпрос – разпределението на благини и постове, разпределяне на ресурс за изборите. Той припомни и изтеглянето на нов дълг само за една година - 8 млрд. лв. – по 1000 лева на всеки българин.“

Станишев е категоричен, че е време на всичко това БСП да окаже яростна съпротива. “На първо място – БСП има нужда от самочувствие и воля да отстоява постигнатото. Иначе никой няма да ни последва“, допълни той.

 

Станишев припомни и че БСП  е партията, която случва нещата. “Ние вдигаме доходите и пенсиите и правим социалното размразяване. Ние докарваме икономическия растеж и даваме перспектива за развитие на икономиката, ние сме коректните към бизнеса и създаваме усещане за стабилност и предвидимост. След 1997 г. БСП няма управленски провали“, поясни той.

 

“Държавата ни днес привилигерова едни и дискриминира други. И това не е справедливо“, категоричен е Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4492 |30.01.2015 Стойнев: Програмата на кабинета - мъглявина, компилация . 19| 5177 |28.01.2015 Павлова: Програмата за саниране 2 г. или до изчерпване на парите . 17| 4223 |26.01.2015 Вигенин: Програмата на правителството е механичен сбор от идеи . 1| 4757 |23.01.2015 Виж програмата на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads