Реклама / Ads
2| 4385 |19.03.2015 НОВИНИ

Станишев събра Оланд, Могерини, Файман и Шулц на среща в ПЕС

.
„Енергийният съюз е необходим на Европа. Една от основните му функции е сигурността на доставките, особено важна за България и страните от Централна и Източна Европа“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след координационната среща на левите премиери и еврокомисари, която завърши преди малко в Брюксел.
 

На срещата присъстваха президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлерът на Австрия Вернер Файман премиерите на Дания Хеле Торнинг-Шмит, на Хърватска Зоран Миланович, на  Чехия Бохуслав Соботка, на Швеция Стефан Льофен, на Малта Йозеф Мускат, на Люксембург Жан Аселборн, както и министърът на външните работи на Холандия Берт Коендерс, лидерите на испанските и португалските социалисти Педро Санчес и Антонио Коста. В срещата участие взеха и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарите Федерика Могерини - Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс - първи заместник-председател на Европейската комисия, Пиер Московиси - комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз, Марош Шефчович - заместник-председател на Европейската комисия за Енергиен съюз, както и председателят на Групата на социалистите и демократите в европарламента Джани Питела.

 

„Обединихме се зад идеята за създаване на Европейски Енергиен съюз, но настояваме за възможности и механизми за борба с енергийната бедност. В много европейски страни хората нямат финансова възможност да плащат месечните си сметки за ток и трябва да търсим адекватно и възможно решение на този социален проблем. Много от левите премиери и еврокомисари са на мнение, че Енергийният съюз не може да бъде разглеждан само като пазар, трябва да има и социален аспект на тази обща европейска политика“, заяви Станишев.

 

Всички участници в срещата изразиха съболезнования към гражданите на Тунис и държавите, чийто граждани станаха жертва на вчерашния атентат. "Това е поредното предизвикателство на фундаменталистите към демокрацията и сигурността на хората не само в Европа, но и в целия регион. Трябва да сме единни в противодействието на терористичните атаки", каза президентът на ПЕС. В тази връзка, заедно с Върховния представител на Съюза по външна политика Федерика Могерини и премиера Матео Ренци, ПЕС организира конференция в Рим на 25 май по темите сигурност, външна политика и миграция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4251 |19.03.2015 Станишев получи подкрепата на Жозеф Дол за Шенген . 3| 4522 |13.03.2015 Станишев: Чехия подкрепя България за Шенген . 8| 4398 |11.03.2015 ЕП свали депутатския имунитет на Сергей Станишев по негово искане . 7| 4463 |11.03.2015 Станишев: Македонското правителство да покаже воля за промяна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads