Реклама / Ads
4| 4586 |20.09.2010 НОВИНИ

Станишев на съд до месец, готвят му ново обвинение

.
Бившият премиер Сергей Станишев ще бъде изправен на съд до месец, казаха от прокуратурата. Той ще отговаря пред закона за изчезването на 7 доклада от Министерския съвет в периода 2005-2009 г.
 
Става дума за три документа от ДАНС, два от МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Дори да се докаже вината на бившия премиер обаче, той ще бъде наказан само с глоба до 5000 лева. Причина за ниското наказание е чистото съдебно минало на настоящия депутат от БСП. Липсващите книжа са изготвени от ДАНС и представляват класифицирана информация. Тяхната липса лъсна след ревизия на документацията в МС, поискана от премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата го подхвана, след като Алексей Петров предаде на Борисов секретна справка на родното ФБР. Тя е изготвена от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков за "действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

В момента обаче прокуратурата извършва проверка на документ с подобно съдържание, който бил открит при един от обиските на басейна „Спартак”, пише "Монитор". Според запознати разследващите проверяват дали намереният документ е оригинал. Имало съмнения, че Алексей Петров е откраднал голяма част от секретните папки докато работел в родното ФБР. Ако проверката на прокуратурата докаже, че Станишев е предал на ръка „оня доклад" на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, но Петров е откраднал документите от агенцията, експремиерът може да отърве част от обвиненията.

Ако се докаже, че справката, намерена в басейна „Спартак", е оригинал, Станишев ще отговаря пред съда за това, че неправилно е върнал секретната справка в ДАНС. Документът е напуснал МС, без да са изпълнени необходимите процедури за работа с класифицирана информация. При започването на досъдебното производство срещу Станишев и Сертов Алексей Петров е обяснил пред прокурорите, че е получил доклада от непознато лице, докато обядвал в ресторант.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6136 |18.09.2010 С. Станишев: Яростни сме! Г. Гергов: Сериозни и опасни! . 22| 4885 |13.09.2010 Станишев: Управляват ни чалгаджии . 21| 5549 |12.09.2010 Станишев се разкая пред червените заради Божидар Димитров . 0| 5117 |08.09.2010 15 000 миньори готвят протест заради пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads