Реклама / Ads
45| 6818 |21.05.2013 НОВИНИ

С. Станишев: Аз не съм Борисов, а Орешарски не е Дянков!

.
Сергей Станишев
АЕЦ "Белене" е заложено в плана Орешарски. КС ще бъде подложен на натиск за касиране на изборите. Вярвам, че той ще реши по съвест, каза Станишев. Трябва план за действие месец по месец и отчитане на този план, поясни той.
 

Засега не са водени разговори по отношение на правителството нито с ДПС, нито с Атака, но ситуацията в страната е толкова тежка, че всякакви игрички политически, които играе ГЕРБ, са абсолютно безотговорни, заяви по БТВ лидерът на БСП С. Станишев. Тези, които правиха изборите, те искат касиране, защото не им се връзват сметки, това е безочие и безотговорно. Хората се нуждаят от спешни спасителни мерки, 700 000 българи са без поминък, заяви той. Всичко, което ГЕРБ правят, е сценарий, за да останат на власт.

Имаше ден за размисъл, разбира се, имаше и криминална, скандална новина, по която реагираха много политически сила, но ЦИК каза, че нито една партия не е агитирала за себе си. Всички юристи са много категорични, че няма основание за касиране на вота, не се съмнявам, че КС ще бъде подложен на сериозен натиск и това ще бъде изпитание, което КС ще реши по съвест, добави той. Не се и съмнявам, че всякакви похвати ще бъдат използвани сега, за да се замитат следи и да не се носи отговорност, отчете Станишев. Не знаех за този сигнал, потвърди той.

За плана Орешарски Станишев каза, че пазарлъци няма да се водят, а публични преговори. Всеки трябва да каже отношението си към мерките и политиките, акцентира той.

Има нужда от спасителни спешни мерки за хората - да не се увеличават цените на тока от 1. 07; осигуряване на пари за всички първокласници; 310 лв. е ангажимента ни за майчинството; две тарифи за тока, вероятно 100 кв за евтин ток. Това трябва да се направи на база на точни разчети, но трябва да има гарантиран минимум, поясни Станишев. Увеличаването на енергийните помощи също било въпрос на сметки. Увеличаването на минималната работна заплата и пенсиите няма как да се увеличат сега, една от задачите на правителството на Орешарски, е да се каже истината. Трябва да се търсят нови източници, спиране на контрабандата, подкрепа на бизнеса. Безработицата нарастна в периода на безвластие от 12 на 14%, констатира той.

250 000 нови работни места могат да се разкрият в рамките на един мандат; трябва да се свалят оковите, репресиите срещу дребния и средния бизнес, изреди Станишев. Ясен и конкретен график за разплащане на държавата с бизнеса, за да има предсказуемост, обеща той. Повече държава в икономиката, по-малко бюрократичен тормоз върху свободата обещава Орешарски, напомни Станишев. Няма забранени мерки, ако са успешни и работещи. Здравата регулация изисква и участието на гражданското общество, каза той.

Не казваме, че ще одържавяваме компании, казваме, че ще има ред и спазване на закона, всичко останало е импровизация и безотговорно, посочи Станишев. 

Орешарски не е един от идеолозите на пропорционалния данък. Няма инструмент, който работи еднакво във всички условия, каза още той.  До 310 лв. - нулева ставка, поиска Станишев и каза, че няма перфектна данъчна ставка. няма да крия, че имаме разминавания с ДПС в това отношение, добави той, но подчерта, че хората с високи доходи трябва да плащат върху горницата, за да са солидарни. До 4500 лв. си остава 10%-тната ставка, каза той.

Държавността при Борисов и Цветанов беше партизирана, констатира Станишев. МВР трябва да се върне към своята основна функция и задължение. Ще изискваме от следващия министър на вътрешните работи да преструктурира вътрешните ресурси; трябва да се засили връзката между населените места с МВР, веднага да се сигнализира и да има мобилни отряди, които веднага да реагират. Това трябвало да стане още през следващите месеци, за да се почувства промяната.

Ще търсим баланса в диалог и разговор с обществото и с парламентарно представените политически сили, обеща Станишев.

АЕЦ "Белене" е заложено в плана Орешарски, трябва да се види фактологията към момента; бяха пропуснати 4 години; ние продължаваме да сме "за" изграждането. Трябва да се водят разговори с руската страна, да се търси инвеститор, ще търсим решение на този проблем, това е част от плана за реиндустриализация на България, посочи Станишев.

Станишев потвърди, че е сключил брак с половинката си, но не желаел да се шуми по тази тема. Най-важният план в живота му в момента било очакваното през юли дете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 6609 |20.05.2013 Орешарски: Заплашват ни огромни неусвоени еврофондове . 92| 5760 |20.05.2013 Цветанов: ГЕРБ няма да подкрепи правителство на Орешарски . 57| 6273 |20.05.2013 Планът "Орешарски" инжектира бизнеса с 500 млн. лв. кредит . 0| 5123 |19.05.2013 Кметове стопанисват плажовете според плана "Орешарски" -

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads