Реклама / Ads
38| 5261 |09.05.2010 НОВИНИ

Станишев: Аз не съм наивник, не виждам посоката на ГЕРБ

.
Сергей Станишев
Това, че кризата има такива измерения сега не е от лошото наследство на старото управление, а от лошата политика на сегашния кабинет, заяви Сергей Станишев по Нова ТВ.
 
Сергей Станишев призна, че се е разплакал от вълнение при връчването на посмъртната наградa на баща му за участие във Втората световна война, днес, на честванията пред Паметника на Съветската армия.

“България има с какво да се гордее с този ден и с нейното участие в антифашистката съпротива и във Втората световна война на страната на съюзниците”, добави още лидерът на БСП, според когото без тази Победа не би имало Ден на Европа.

Относно необходимостта от тройната коалиция в предишното правителство, Станишев каза: “Аз не съм наивник, все пак. Коалицията беше неизбежна. НДСВ се разпадна и от самото начало беше ясно, че НДСВ не желае коалиция с БСП. А България имаше исторически задачи и без тази коалиция нямаше да можем да си напишем домашното”.

Според Станишев българските граждани са тези, които са решили да има тройна коалиция, защото не са дали достатъчно гласове на БСП, за да управляват самостоятелно и тях им се наложило да търсят пътя на коалицията.

Лидерът на червените заяви, чр няма правителство, което да няма наследство и че е добре да се говори с факти. “Краун Ейджънси” имаше договор от преди, което нашето правителството промени – за съжаление митниците бяха според разпоредбите в ЕС в зелената зона. Но реформата на НАП бе определена от Световната банка като една от най-успешните”, коментира Станишев някои от проведените от неговото правителство реформи.

Относно сключването на договора с ЕРП-та, Станишев каза, че БСП са били против този договор и са заявили публичната си позиция още през 2004-та година.

“Аз никога не се страхувам от атаки, разбирам, че на министър-председателя не му е лесно, върху неговите плещи тежат много неща”, коментира Станишев нападките на Борисов срещу него.

А на въпроса дали определя себе си като трaгичен герой, червеният лидер отговори: “Това е силно преувеличение, въпреки, че е красива проза. Може и да има нещо вярно в това определение. Но друго управление България не можеше да има в този период, защото хората определиха нещата да се случат така. В това управление имаше доста слаби страни, но имаше и силни моменти, с които се гордея”.

Сергей Станишев вярва, че е по-добре да има различни мнения, за да се намери вярното и в никакъв случай не одобрява работата на министрите в сегашното правителство.

“Огромна грешка беше, че правителството и министър Дянков си поставиха за задача да имат балансиран бюджет и спряха да финансират бизнеса. Когато спряха разплащането на фирмите, се задълбочи бюджетния дефицит и още в началото на годината той беше огромен”, поясни позицията си екс-премиерът.

Според него, твърденията за ужасното наследство на предишното правителството са неоснователни, защото неговите министри са завещали на ГЕРБ 8 милиарда лева фискален резерв, което не е толкова зле.

Станишев призна, че не вижда посоката, която се поели ГЕРБ през изминалите 9 месеца на тяхното управление.

“Това че кризата има тези измерения, сега в България, не е от лошото наследство на старото правителство, а е от лошата политика на сегашния кабинет. Новото правителство като че ли отпусна спирачката и натисна газта”, категоричен е лидерът на БСП.

За своето управление, Станишев заяви: “Най-много се гордея, че през този период България се развиваше най-бързо от всеки друг период през изтеклите 20 години”.

В същото време червеният лидер каза, че одобрява всяко едно действие на държавата и МВР, които се провеждат от кабинета на ГЕРБ срещу организираната престъпност.

Относно бъдещето на президента Георги Първанов в политиката, Станишев коментира: “Г-н Първанов е един от авторитетните политици, той сам ще реши как да продължи политическата си кариера.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5759 |01.05.2010 Станишев: Правителството да си ходи; БСП е алтернативата! . 17| 4990 |27.04.2010 С. Станишев: Страната се управлява от 7 млн клюкари . 23| 4784 |18.04.2010 Станишев: Безработицата мъчи българските общини . 19| 5437 |30.03.2010 Станишев: Обвиненията на ГЕРБ са кьорфишек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads