Реклама / Ads
4| 5480 |18.12.2015 НОВИНИ

Станишев със спасителна идея: План „Маршал“ за младежта на Европа

.
План Маршал за младежта на Европа, който да гарантира образование и работни места за младите в Европейския съюз, да подпомогне отглеждането на децата и подкрепи развитието на културата на Стария континент, предложи на лидерите от ПЕС президентът на партията Сергей Станишев.
 
Той сподели идеята си за Младежкия план „Маршал“ пред премиерите на Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Словакия и Малта, пред двама заместник-председатели на ЕК, еврокомисари, пред председателя на ЕП Мартин Шулц и председателя на групата на социалистите и демократите Джани Питела. Всички те, както и лидери на левите партии на 7 европейски държави бяха посрещнати от Станишев на традиционната координационна среща на лидерите в ПЕС, преди Европейския съвет вчера.


 „Левите лидери днес са категорични – популисти и крайно десни се опитват да се възползват от бежанската криза, от високата безработица, и от терористичните атаки, за да проповядват ксенофобия и да всяват страх у хората. Това е заплаха за европейския проект. Резултатите от изборите във Франция показват опасността, която те представляват, но има все повече крайно десни партии из целия континент: в Австрия, Финландия, Гърция, Германия и др. Социалдемократите ще продължат да защитават демокрацията и ще се противопоставят на възхода на национализма.

 

Днес, ние социалистите, имаме историческата отговорност да предложим социални алтернативи и политики за работни места, социално включване и единство. Нужен е европейски План „Маршал“ за младите хора на Европа, основан на четири ключови приоритета: работа, образование, култура и грижа за децата, “ обяви президентът на ПЕС.

 

Идеята е планът на Станишев да гарантира бъдещето на Европейския проект, като създаде максимално добри условия за младите и децата, за да могат те в бъдеще да се развият в стабилна и просперираща Европа.

 

Мнозинството от премиерите и лидерите на партии от ПЕС подкрепиха с изказванията си идеята на Станишев. Министър-председателят на Италия Матео Ренци припомни позицията си, че „за всяко евро за магистрала, трябва да има по едно евро за образование; за всяко евро за въоръжаване е нужно поне по едно евро за култура.“

 

На заседанието бяха обсъдени още настоящата ситуация в ЕС, заплахата от популизма и крайната десница, кризата с бежанците, борбата с тероризма в ЕС и предстоящият референдум във Великобритания.

 

Лидерът на лейбъристите Корбин бе приветстван от Сергей Станишев. “Доволни сме, че Джеръми Корбин се присъедини към дискусията днес за предстоящия референдум за ЕС. Ние сме обединени в нашата позиция, че Великобритания трябва да остане в Съюза. Другите лидери от ПЕС предложиха своята помощ и подкрепа на г-н Корбин в предстоящата му кампания за оставането на Великобритания в ЕС.”

 

Станишев бе първият европейски лидер, когото Корбин посети в Брюксел. След срещата си с президента на ПЕС, той се срещна с европейски комисари, премиери и партийни лидери, но най-напред подкрепата си за Корбин и Великобритания в ЕС даде Станишев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4228 |12.12.2015 Станишев: Европа не плати „откуп“ на Турция със споразумението за 3 млрд. евро . 11| 4074 |10.12.2015 Станишев: Десните използват страха, левите носят надеждата . 3| 4108 |07.12.2015 Станишев: Искаме мониторинг за изпълнението на Младежката гаранция в Европа . 3| 4213 |20.11.2015 Станишев: Детската гаранция трябва да заработи час по-скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads