Реклама / Ads
0| 3804 |24.11.2016 НОВИНИ

С. Станишев: Случващото се в Турция е все по-голям натиск и репресия

.
Сергей Станишев
Това, което се случва в Турция през последните месеци, е все по-голям натиск и репресия не само върху политическата опозиция, но и върху всички, които изразяват някакво несъгласие с водената политика в страната, което изисква реакция от Европейския съюз.
 

Това посочи в предаването "Преди всички" лидерът Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, според когото резолюцията за отношенията ЕС -Турция , която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент по-късно през деня, ще бъде широко подкрепена:

В резолюцията по същество се предлага временно замразяване на  преговорите като политически знак, защото трябва да разбираме, че едно правно прекратяване на преговорите няма да позволи на ЕС да оказва влияние в по-голяма степен, а по-скоро ще намали тези възможности.

Според Станишев този ясен политически знак за неприемане на случващото се в една страна, която е кандидат за членство в ЕС и която води преговори, е силен, но и оставя отворена врата нещата да се поправят и пряко се обвързва със спиране на извънредното положение.

Гневната реакция на турския президент Реджет Таийп Ердоган показва нервност, допълни лидерът на ПЕС относно изказването на държавния глава преди дни, че каквото и да гласува ЕП относно преговорите за членство на Турция в ЕС, то то няма да има никакво значение за Анкара.

 

Както Европейският съюз има интерес от развитието на отношенията с Турция, така и Турция има огромни интереси, свързани със Съюза, тъй като голяма част от търговията в страната, както и повечето инвестиции, а също и огромен брой турци са свързани с ЕС. Така, че изобщо не му е безразлично, а и да не говорим, че по предприсъединителните фондове за Турция са отделени много значителни ресурси, от които страната получава голяма полза,  обясни Станишев.

 

Европейският съюз не може да си затвори очите за това, което се случва в Турция - неслучайно още когато се постигаше споразумението, свързано с управлението на миграционните потоци на бежанците през Турция и ЕС, от което ние имаме интерес, още тогава много ясно заявихме, когато се срещахме с нашите премиери преди това решение, че в многостранните и комплексни взаимоотношения с Турция не може да има търговия с демокрация и човешки права, подчерта още лидерът на ПЕС, според когото това означава ЕС да се откаже от своята същност и идентичност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3775 |23.11.2016 Станишев: Десните определиха Русия като заплаха наравно с ИД . 0| 3765 |23.11.2016 ЕП гласува замразяване на преговорите за присъединяване с Турция . 3| 4657 |22.11.2016 Арнаудова: Москов е облагодетелствал МЗ на Турция . 1| 4585 |21.11.2016 Станишев: Не изключвам замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads