Реклама / Ads
23| 5832 |26.06.2014 НОВИНИ

Станишев сочи наследник от Бузлуджа

.
Соцлидерът Сергей Станишев може да посочи свой наследник на "Позитано" 20 на традиционния национален събор на БСП. Очаква се тази година червените да се съберат на Бузлуджа на 2 август.
 

 

Най-спряганите имена за следващ председател на социалистите са на шефа на 42-рия парламент Михаил Миков и на енергийния министър Драгомир Стойнев. Първият бил отличник по правене на избори (б.а. - на последните два вота БСП имат най-добър резултат във Видинския регион, за който отговаря Миков) и имал добра слава както в рамките на партията, така и извън нея.

 

Стойнев пък бил млад, работел много и можел да се изгради като успешен политически лидер. За негов минус се смята, че преди време е бил на път да завие към групата на бившия президент Георги Първанов и формацията му АБВ, която утре ще става партия.

 

Във вторник стана ясно, че Станишев е избрал да стане евродепутат, но няма намерение да напуска председателския пост в БСП. Според запознати обаче с тази стъпка всъщност може да започва оттеглянето му. Реално партията може да се сдобие с нов лидер най-рано след парламентарните избори, защото от "Позитано" 20 почти изключват възможността да бъде свикано заседание на конгреса преди това.
Бърза оставка на Станишев ще бъде искана от софийските социалисти още следващата седмица, когато ще се събере Националният съвет на левицата. Единият вариант е пленумът да се проведе още в понеделник. А другият - в четвъртък или петък, тъй като в началото на седмицата като лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бъдещ евродепутат Станишев има ангажименти в Страсбург.

На заседанието на пленума се очаква да бъдат приети промени в Изпълнителното бюро, с които да се подобри работата в партията след изборния крах на 25 май.
"Не е изключено Станишев да предложи смяна на някой от заместниците си, а Миков да получи по-големи отговорности на "Позитано" 20", обясни високопоставен източник на "Труд".

 

В момента в партията имало напрежение срещу трима от заместниците на лидера. Недоволството срещу Янаки Стоилов тръгнало след предложението му БСП да "накаже" ДПС, като отложи освобождаването на Искра Михайлова от министерския пост. Поради несъгласие на червените депутати с идеята миналата седмица Стоилов хвърли оставка като зам.-шеф на парламентарната група.

 

В червените редици има напрежение и срещу Димитър Дъбов и Евгени Узунов. Очаква се със заминаването си за Брюксел Георги Пирински също да не може да изпълнява всичките си задължения като зам.-шеф на БСП.

 

В ръководството ще влязат новият председател на ПГ на червените Атанас Мерджанов и шефът на софийската организация Калоян Паргов.

 

Според запознати на пленума ще се повторят рефрените - "АБВ да не разсейва лявата идея" и "Българските турци и ДПС не са едно и също нещо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4748 |26.06.2014 Цвета Караянчева обеща: Утре освобождаваме Станишев . 24| 4919 |26.06.2014 Станишев: Не се притеснявам, че не ме пускат от НС . 26| 4917 |26.06.2014 Предпазлив Първанов:Задграничното бюро на БСП ще са Моника и Сергей Станишеви . 23| 5401 |26.06.2014 Алгафари: Борисов и Станишев си подават топката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads