Реклама / Ads
31| 6312 |24.01.2014 НОВИНИ

Станишев спасява природата, обяви Странджа за лична кауза

.
Източник: Булфото
„Приемам природен парк „Странджа” като моя кауза и като кауза на БСП да защитим българската природа в Странджа планина”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Стара Загора.
 

 

Изказването му идва на фона на недоволството на природозащитници, които протестират срещу узаконения Общ устройствен план на Община Царево. След седемгодишни съдебни спорове и обрати по делото срещу застрояването на Природен парк „Странджа” на 15 януари 2014 г. Върховният административен съд разреши строителството по крайбрежието на парка.

 

Плановете за застрояване на Странджа и проблемите с устройствения план на Царево датират още от управлението на Тройната коалиция, когато Станишев беше премиер. Заменките на апетитни имоти по Черноморието с ниви в неатрактивни места във вътрешността на страната, чрез които стана възможно мащабното застрояване на крайбрежието, останаха като една от най-грозните емблеми на кабинета „Станишев”.

„Ние ще изискаме от Министерството на околната среда и водите, от Министерството на регионалното развитие и от всички институции, които имат отношение по общите устройствени планове, тяхно становище по този конкретен проект за общ устройствен план”, увери пред bTV Станишев.

 

Той подчерта, че трябва да се гарантират възможностите за развитие на черноморските общини, в това число и за туристическо развитие, но категорично трябва да бъде защитена българската природа и природен парк „Странджа”. „Това е природно богатство, което не е за едно поколение”, заяви Станишев и обеща, че ще се потърсят категорични санкции срещу унищожаването на българската природа.

 

В близките месеци се очаква да бъде приет и Планът за управление на парк „Странджа". В него зоните, предвидени за застрояване в устройствения план, не са посочени като такива, а като земеделски земи. Експерти от управата на парка предполагат, че сега най-вероятно и той ще трябва да бъде преработван, т.е. съдбата му е предрешена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5188 |23.01.2014 Станишев от Брюксел: Акцентираме върху младежката безработица . 12| 5432 |21.01.2014 Страхил Ангелов: Станишев ми каза да не ходя в Сирия, не го послушах . 56| 7921 |21.01.2014 Контраултиматум на Първанов:Станишев и ръководството да напуснат БСП . 22| 5430 |21.01.2014 Желю Желев:Бащата на Станишев искаше да ме арестува няколко пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads