Реклама / Ads
124| 11714 |05.04.2014 НОВИНИ

Станишев: Срам!Най-острите говорители срещу България са от ЕНП, обвързани с ГЕРБ и Борисов

.
Има една група евродепутати от ЕНП, едни и същи говорители, лично обвързани с партия ГЕРБ, които са най-големите говорители срещу България, което е срам за ГЕРБ. Така председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев коментира пред журналисти в Добрич препоръката на ЕП, в която се казва сериозно да бъде разгледан въпроса за спиране на еврофондовете за страната ни.
 

Той бе категоричен, че тя няма законодателна стойност, а е част от приетия доклад на бюджетната комисия към ЕП за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС за 2012 г. „Добре е да се знае, че бюджетната комисия в ЕП е разглеждала доклад за разходите за 2012 година. Ще ми припомните ли кой управляваше тогава”, попита лидерът на социалистите.

В Добрич Станишев се срещна с над 400 добричлии в залата на Научно техническия съюз. На срещата присъстваха и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, депутати от областта и зам.-областният управител на Добрич Даниел Петков.
 

В разговора с актива на партията Станишев заяви, че още по време на предизборната кампания БСП е обещала да върне България на хората. „Тогава си помислих, че е важно държавата да не се възприема  като враг, а като защитник на хората. и това правим през всичките тези месеци. Няма правителство, което да е започвало своята работа в толкова враждебна и агресивна среда. Но именно в такава среда правителството изпълни в голяма степен своите обещания”, каза още лидерът на социалистите. В тази връзка той посочи, че държавата е престанала да бъде рекетьор, МВР вече не е репресивен апарат, а НАП е спряла да се използва за рекет. Той припомни, че с политиката на Дянков и Борисов 4 години се е провеждала политика на социален геноцид – замразени социални плащания и отнети социални права от пенсионерите, майките,  хората с увреждания. Всичко това по думите му, за да се закърпи бюджета и да могат да се хвърлят пари в големи проекти, от които най-много се краде. Станишев запозна присъстващите и с 3-годишната прогноза, обявена от финансовия министър, според която коледните и великденски надбавки ще бъдат част от политиката вече системно. По думите му ежегоден ще бъде и публичният инвестиционен фонд, като са определени 300 млн. за българските общини по тази програма за следващата година. „Те имат нужда от тази програма и възстановяване на справедливостта, защото за последните 4 години всички пари се наливаха само в 3 града – София, Пловдив, Бургас. Те трябваше да бъдат витрината на ГЕРБ, там има най-много избиратели и останалите общини не виждаха никаква подкрепа”, категоричен бе Станишев. Според него и кметовете, които не са от БСП, усещат по-доброто отношение на държавата. „Затова мисля, че имаме основание да кажем, че за много кратко време, от една опоскана държава и икономика правителството свърши много работа и имаме основание да даваме нашата подкрепа на правителството”, заяви лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че ще се иска от правителството още по-ясна и силна политика и занапред, но за да стане това - трябва сила. „Тази сила можем да я дадем ние – чрез мобилизация, активно участие и победа на европейските избори. Тези европейски избори не са като другите евроизбори. Аз много добре знам, че много хора се питат защо да гласуваме за едни 17 евродепутати, които получават високи заплати, ще седят в европарламента и ще се занимават незнайно с какво.

Повечето хората не знаят начина на работа в ЕП, много е далече и затова си казват, че няма смисъл да гласуват”, продължи Станишев. Той добави, че е тези избори са важни, защото с тях ще се определи накъде ще върви и Европа, от там и България. Той разясни сегашната ситуация с това, че  близо 10 години всички европейски институции - ЕК, ЕП, Европейски съвет, имат мнозинство на десните сили, на ЕНП и те налагат на страните- членки една политика, която в голяма степен е антисоциална. Той допълни, че с водената от тях политика по време на кризата за 5 години резултатът е по-голяма безработица, по-голяма бедност и по-слаба икономика на ЕС. „Този път всеки, който гласува за своята партия, за своето предпочитание, ще може да каже кой иска да е начело на ЕК. Имаме шанс това да е Мартин Шулц – председателят на ЕП, който е единният кандидат на европейските социалисти. Трябва да го постигнем, защото именно европейските социалисти и лично Мартин Шулц винаги са се отнасяли справедливо нашата страна. Посланието ни не само към нашите членове, а към всички българи, е, че ако искаме България да бъде третирана като равноправен партньор, а не втора ръка и черна овца, единствената гаранция са европейските социалисти”, заяви Станишев. Той посочи като втори аспект на тези изборите националният. „Борисов каза - сваляме правителството и се връщаме на власт. Питам ви искате ли ГЕРБ да се върне на власт? И аз не искам и съм сигурен, че мнозинството от българските граждани не искат. Не искаме и трябва да знаем едно нещо. БСП е силата, която може да ги спре. Това е национална отговорност на нашата партия, то не е партиен интерес – наш просто да сме първи”, категоричен бе председателят на БСП. Той каза, че няма как в България да се води политика на социално размразяване, ако в Брюксел нямаме партньори, които да ни разбират и подкрепят. „Тези от дясно не ги интересува как живее обикновеният българин – може ли да си плати сметките за ток, може ли да си осигури лекарства, да изпрати детето си достойно на училище.  Те гледат някакви бюджетни рамки и фигури. За социалистите това не е така. За нас основен критерий за политиката е да дадеш шанс на хората. Това е много важно да го знаем и помним и да е водещ мотив за участие на евроизборите”, каза още Станишев.

Лидерът на БСП коментира и позицията ни относно конфликта в Украйна. „БСП в тази остра криза има много сериозна и балансирана позиция, която се основава първо на националния интерес на България. Ние сме много разтревожени, защото няма как да сме спокойни, когато два славянски, православни, близки на нас народи, са в такава остра конфронтация. Не сме някъде до Атлантическия океан, а сме тук, в Черноморския регион и Русия и Украйна са ни съседи по Черно море и всяка ескалация на конфликта ще рефлектира върху нас”, категоричен бе председателят на БСП. По думите му имаме българска общност в Украйна и те трябва да са първа грижа за страната и правителството ни. Той посочи, че българската държава първа е реагирала срещу закона на новото правителство на Украйна за забрана на закона за регионалните езици.
 
„Критикувах Кристиян Вигенин, но не заради това, че отиде, защото той беше длъжен да отиде, заради българите там, а защото хората тук не разбраха, че там той се е срещнал с българите, че е поставил въпроса за българския език и на следващия ден изпълняващият длъжността президент на Украйна наложи вето”, заяви Станишев. По думите му БСП е за политически диалог, за политическо уреждане на този конфликт и против ескалация - и военна, и политическа. „Ние сме против икономически санкции срещу Русия, защото България ще бъде най-засегната от това нещо. Знам емоционалната чувствителност по тази тема на нашите членове, но българската позиция е балансираната позиция в ЕС. Когато си говоря с политици от западна Европа, винаги обяснявам, ако стане дума за отношенията между нас и Русия, за това, че няма как отношението на българите към Русия да е такова, каквото е на прибалтийците, или на поляците, или унгарците и чехите. Защото всеки народ си има своята съдба и история и емоции, свързани с тях. Ето за нас ген. Гурко е освободител. А за поляците е агресор, затова поляците няма как да се отнасят към Русия, както ние. Тази страна на нещата, чисто емоционална, винаги ще присъства”, категоричен бе Станишев.
 

Лидерът на социалистите сподели и лично преживяване, което изпитал, когато готвел дисертацията си по руска история. „Работих много в архиви. Тогава попаднах на стенограма от съвещание при император Александър II, съвещание от 1877 г., преди да започне войната. Тогава императорът и неговият тесен кръг съветници обсъждали дали да започнат война. Там присъствал брата на императора Великия княз Константин Николаевич, министъра на финансите, канцлера Горчаков, министъра на отбраната Милютин. Знаете ли какво ме потресе? Всички са против войната. Министърът на финансите казва, че тази война ще разбие финансите на държавата. И се оказва прав, войната ги връща десетки години назад. Военният министър казва: ние започнахме реформа и превъоръжаване на армията, но те не са приключили и не сме готови за такава мащабна война и ще ни струва изключително скъпо като човешки животи. Канцлерът Корчаков казва, че има вероятност да се повтори Кримската война. Всички са били против. Знаете ли кой ги оборва? Александър II. И ги оборва с един единствен аргумент, който няма нищо общо с геополитика и икономически интереси. Той казва: Всички сте прави, но това са наши братя славяни и ние не можем да ги оставим”, разказа Станишев.

Той увери присъстващите, че добре се отчита всичко по този заплетен и зрял конфликт и няма да се позволи България да бъде заложник на които и да е интереси, както се е случило по време на югоембаргото, когато държавата ни е платила цената. „Няма да позволим нашите отношения с Русия да бъдат трайно накърнени. Да, ситуацията е остра и няма да се успокои за седмица или две. Но България ще бъде държавата, която ще гради мостовете, а не да ги руши”, заключи Станишев.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 98| 10018 |04.04.2014 Станишев: ЕРП-тата са изнесли 3 млрд. лв. за консултации . 84| 9992 |30.03.2014 Станишев: Борим клишетата тип "Дянков" . 119| 6035 |29.03.2014 Станишев: Борисов е по-опитен в овладяването на банки . 21| 5782 |28.03.2014 Станишев: ЕС в момента не вдъхновява гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads