Реклама / Ads
2| 4272 |02.11.2015 НОВИНИ

Станишев се срещна с бежанци в лагер близо до границата със Сирия

.
Сергей Станишев в бежанския лагер
"Срещата с хора, които бягат от ужасите на войната, беше среща със суровата действителност. Видяхме с очите си лошите условия на живот, както и огромните трудности, пред които е изправен Ливан. Това е отрезвяващо – за стряскащите мащаби на кризата. Бедственото положение в съседните на Сирия страни не може да се сравни с Европа – нито по числа, нито по сила на въздействието. заяви Сергей Станишев при посещението си в Таляни – бежански лагер близо до границата със Сирия.
 
"Спешно трябва да направим всичко по силите си, за да помогнем на онези, които са отворили сърцата и родината си за сирийските бежанци – техните съседи", допълни той.

Той се запозна на място с обстановката и разговаря с бежанците. След посещението лидерът на ПЕС сподели, че никакви доклади и репортажи не могат да заменят личните впечатления. И допълни, че за него е било много важно да се срещне лично с хората, да чуе техните истории, да види лицата, които стоят зад цифрите на безмилостната статистика.

 "ЕС трябва да играе основна роля в разрешаването на бежанската криза, в сътрудничество с арабските страни. Ние, социалистите, възприемаме тази отговорност изключително сериозно – нашето присъствие тук показва истинската ни ангажираност с проблемите на региона. Ще продължим да търсим хуманни, устойчиви решения на тази криза заедно с нашите партньори от арабския свят, ООН и неправителствените организации.

 За начало, обещаните средства трябва възможно най-бързо да стигнат до онези приемащи и транзитни страни, които имат нужда от тях. Повече от всякога обаче трябва да насочим подкрепата си към осезаеми резултати в борбата с изначалните причини за конфликтите – изкореняване на бедността, стимулиране на икономиките, създаване на заетост, укрепване на демокрацията и върховенството на закона, насърчаване на устойчивото развитие", каза в заключение Станишев.

 Ден по-рано ПЕС бе домакин на конференция в Бейрут с участието на социалдемократи от Европа и представители на прогресивните партии от страните от Близкия Изток и Северна Африка. Срещата завърши с апел да се събере широка подкрепа в Европа за Ливан и останалите съседни на Сирия страни, които приемат най-много бежанци. Повече от милион сирийци са намерили убежище в Ливан от началото на конфликта. Повечето от тях живеят във временни импровизирани палаткови селища, в оскъдица и изключително лоши условия.

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4205 |01.11.2015 Станишев в Ливан: ЕС, САЩ, Русия и страните от региона да поемат отговорност за разрешаването на бежанската криза . 7| 4359 |30.10.2015 300 000 бежанци от Йордания и Ливан вървят към Европа . 5| 4333 |30.10.2015 ПЕС с мащабна конференция за бежанците в Ливан . 12| 4733 |29.10.2015 Зам.-шефката на ЦИК: Щях да удуша първия срещнат от властта, ако майка ми и сина ми бяха в "Арена Армеец"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads