Реклама / Ads
41| 4931 |28.03.2011 НОВИНИ

С. Станишев: И срещу мен протестираха, но не бяха отчаяни

.
С. Станишев
Думата на един премиер трябва да тежи, а ние се наслушахме на празни приказки; няма да съм кандидат-президент, казва експремиерът, който ходел на училище за родители и се готвел да присъства на раждането на дъщеря си.
 

Всеки ден има протести на различните браншове, но няма да има решени проблеми без политическа промяна, казва в интервю за 24 часа лидерът на БСП С. Станишев. Проблемите на лекари, железничари, земеделски производители произтичат от действието и бездействието на ГЕРБ. Ние сме длъжни да оказваме натиск на управлението и да изразяваме недоволството на хората. Сега се дават поредните обещания на земеделците, но и те няма да бъдат изпълнени.

Естествено, че за да има протест, трябва да има недоволство. И срещу нашия кабинет имаше протести. Но тогава хората искаха по-бързо да им вдигнем пенсиите и субсидиите, а сега не получават дори това, което държавата е длъжна да им изплати. Замразявайки доходите, ГЕРБ обрича хората на мизерстване. Те са доведени до отчаяние – това е разликата между протестите сега и преди.

БСП знае какво иска и какво може. Първо, трябва да има политическа промяна. Всеки ден на ГЕРБ във властта забатачва нещата допълнително, хаосът вече е във всички сфери. Второ, трябва да се върне нормалността в държавата. Когато по време на криза и държавата стане непредсказуема, тогава вече и животът става непредсказуем. От самото начало ГЕРБ залагат само на конфронтация. Те не могат да водят диалог, могат само да налагат нещо. Трето, необходими са спешни мерки за подпомагане на най-засегнатите от кризата – индексация за пенсионерите, бедните, майките. Не за да живеят по-добре, а за да оцелеят. Не е вярно, че няма пари и не могат да се намерят.

От теснопартийна гледна точка може да е в наш интерес ГЕРБ да изкара мандата си, да стигне дъното. Но това би било безотговорно за страната, защото за 20 месеца вече личи какво могат. Думата на един премиер трябва да тежи, а ние се наслушахме на празни приказки. Колкото по-дълго продължава тази агония на безхаберието, толкова по-тежко ще е наследството за следващите.

Важното е да се прекрати пълния монопол на ГЕРБ във властта. Преди една година разликата между ГЕРБ и БСП беше смазваща, но според последните проучвания ГЕРБ губи 15%, а БСП е качила 5. Ситуацията още не е предизборна, предстои да се радикализират. Когато казвам, че БСП е алтернатива, аз знам какво стои зад думите ми. Ние имаме сериозни управленски проекти с конкретни цели и визия как да ги постигнем. Само в областта на земеделието имаме 10 конкретни предложения. Готвим такива проекти във всяка сфера.

За оставка изобщо не мисля за след това. Сергей Станишев е най-малкият проблем. Залогът е много по-голям. Моята философия е да си върша работата и да не гледам личните си амбиции и интереси, казва експремиерът за 24 часа.

Важно е кандидатът ни за президент да приема политическите послания и проекти на БСП. Но за разлика от ГЕРБ ние не сме еднолична партия и нашите номинации ще минат през всички процедури. Ще чуем мнението на хората. Досега ние не сме поръчвали социологически изследвания, не сме обсъждали и конкретни имена. Обсъждат се в публичното пространство. Иначе аз съм сигурен, че ще бъдат номинирани и Стефан Данаилов, и Калфин, и Паскалев, сигурно и други имена извън БСП ще възникнат. Но едно проучване сега няма да отрази реалната ситуация.

Няма да е добър вариант да съм аз. Аз съм тясно свързан с БСП, а това ще попречи на втори тур. Иначе името ми се появява в номинации дори на първо място. Но няма да съм аз.

Още не сме измислили името на бебето, но се надявам да е кратко и да няма много производни и умалителни. Бяхме на триизмерен видеозон и на снимката ясно се видя, че много прилича на мен. Смятам да присъствам на раждането. Не ме е страх. Надявам се, че няма да припадна. Вече знам как да я къпя, ходих на училище за родители. Уча се, тренирам. Да не съм първият? Знам, че и по-схванати от мен мъже са се оправяли с тази задача. Моника е наясно с моите ангажименти. Каквото мога, ще направя, за да помагам. Пък и като ще е момиче, отсега знам, че ще ми изпие душата, ще ми я вади с памук. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6009 |27.03.2011 Потребителска асоциация спечели арбитражно дело срещу М-Тел . 33| 6043 |27.03.2011 Втори национален протест срещу високите цени на горивата . 11| 5526 |27.03.2011 Нови протести срещу високите цени на горивата . 35| 12928 |26.03.2011 С. Станишев: Работим за предсрочни избори – те са алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads