Реклама / Ads
2| 4214 |26.04.2018 НОВИНИ

Станишев: Не трябва да изпускаме възможностите за членство на България в еврозоната

.
Настъпил е моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната, коментира президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев при откриването на дискусията ”България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете” в София. В дебата участва премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, депутати и икономисти и общественици.
 
Форумът е по инициатива на президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев и Ева Майдел, член на Европейския парламент и председател на Европейското международно движение.

Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя, посочи той. Според него отлагането на подобни стъпки за влизане в еврозоната носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

"Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС и ще бъде такова и занапред", посочи Станишев. Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната.

Станишев отбеляза, че според социологическо проучване на "Сова Харис", което ще бъде представено на дискусията, 77 процента от българите изразяват съгласие с твърдението, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира във всички ключови формати на ЕС.

"Еврозоната от години практически е реалното изражение и най-ценният елемент на европейската интеграция", коментира евродепутатът Ева Майдел. Тя отбеляза, че отдавна се говори, че сме изпълнили критериите, и самото присъединяване към ERM2 е въпрос на политическо решение, но припомни, че в последните десет години няма приет нов член.

Дискусията за България в еврозоната е третото събитие от поредицата "Европа отново на път", с която важният обществен разговор за бъдещето на ЕС започна и в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7775 |20.04.2018 Румен Радев: Цветанов трябва да се притеснява за миналото си . 1| 4493 |18.04.2018 Станишев: Крайно време е Албания и Македония да започнат преговори за членство в ЕС . 5| 4744 |17.04.2018 Юнкер: ЕС трябва да приеме 6-те държави от Балканите, за да няма война . 1| 5404 |15.04.2018 Бивш шеф на затвор: Пелов е трябвало да бъде изолиран от останалите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads