Реклама / Ads
62| 6013 |07.12.2010 НОВИНИ

Станишев: Цветанов е за затвор; използва СРС-та за политика

.
Сергей Станишев
Според Сергей Станишев министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов си позволи да използва данните, събрани със СРС-та, за политически нужди.
 

Парламентарната група на „Коалиция за България” ще сезира главния прокурор, най-вероятно още утре.

Михаил Миков заяви, че сам по себе си случаят с огласяването на данни от СРС-та пред парламента в петък по случая със смъртта на новороденото дете в Горна Оряховица е прецедент в българския парламент. „Няма друг министър, който да си е позволил да изнася информация от СРС-та”, заяви Миков.

Той посочи, че в закона за СРС-та е записано, че който използва информация, събрана със СРС-та, се наказва с лишаване от свобода. Категоричен е, че законът предвижда три години лишаване от свобода за разгласяване на данни от СРС-та и от 1 до 5 за длъжностно престъпление.

„В подслушваната държава, вече всякаква информация може да бъде изнесена по преценка на един човек”, посочи Миков. „Абсурдно е да се позовават на декласификацията”, категоричен е той. Според него не може събраната от подслушване информация да се използва за други цели, освен касаещи националната сигурност, защото по този начин се нарушават едно от най-съществените конституционни права - тайната на кореспонденцията. „Това е връхна точка в използването на полицията за политически цели”, заяви Миков. Той посочи, че един такъв акт разколебава доверието на чуждите служби.

Също така  БСП счита за незадоволителни отговорите, получени от Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ във връзка с отнемането на визата на народния представител от ПГ на „Коалиция за България” Румен Петков.

Поставих пред посланика на САЩ въпроса с отнемането на визата на народния представител на Румен Петков. Поставих го, защото трябва нещата да бъдат ясни. САЩ както и всяка друга страна, са в правото си да издават или да не издават виза, на който и да е гражданин, но когато това се обявява публично, се дължат достатъчно ясни и конкретни обяснения. Мотивът, който прозвуча публично, е свързан с провеждано разследване. Известно е, че българските институции, Прокуратурата, както и други български институции издадоха документ, който ясно сочи, че в България не се провежда разследване срещу Румен Петков”, каза той.

Станишев посочи, че ако такова разследване се провежда в друга страна би трябвало българските власти да бъдат информирани. Нито една българска институция не е информирана за подобно разследване.Той каза още, че ще бъдат предприети действия политически и правни, за да бъдат изяснени обстоятелствата
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4663 |07.12.2010 Сикрет Сървис подкрепя Цветанов . 53| 5343 |06.12.2010 Цветанов ще подаде ли оставка за уронване на лекарски престиж? . 15| 4970 |02.12.2010 Кадиев: Действията на Цветанов са милиционерщина . 1| 5016 |01.12.2010 В. Танов: Имахме различия с Цветанов, но ги изгладихме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads