Реклама / Ads
51| 5473 |19.02.2011 НОВИНИ

С. Станишев: Управлението на страната върви към едноличен режим

.
Сергей Станишев
БСП трябва да се готви за политически протест, организиран от партията срещу правителството. БСП трябва да подкрепя и участва във всички протести, които назряват в страната, като например тези на тютюнопроизводителите.
 

Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев по време на заседание на НС на БСП.

„Смисълът на управленските проекти, освен да покажем на гражданите, че има алтернатива, е да върнем политиката в обществения живот”, заяви той.

„Има ли политика в България или поредица от скандали, които затъмняват реално случващото се и генерирани от самите управляващи?", попита Станишев. Той допълни, че БСП трябва да се докаже като действена опозиция. По думите му - БСП трябва да са по-активни по актуалните теми – назряващите граждански протести, обедняването, полицейщината в държавата, разрушаването на националната сигурност. Според Станишев през следващата седмица трябва масово да организират срещи с представители на различни социални групи.

Станишев посочи, че трябва да подкрепят протести, които зреят, защото нещата стават нетърпими за земеделските производители. „Ние трябва и да подкрепяме протести, и да се готвим и за политически протест от страна на БСП, защото в противен случай при тази делегитимация на НС - няма да можем да създадем обществена енергия, която да може да се противопостави на случващото се в страната, което води държавата и обществото в задънена улица”, заяви лидерът на БСП.

Лидерът на партията отбеляза още, че управлението на ГЕРБ е потъпкало основните европейски принципи - демокрацията и подкрепата на социалната сфера.

Според Станишев най-важните две характеристики, двата стълба, върху които се опира ЕС, са демократичното развитие и социалната държава. "И по двата принципа виждаме отстъпление в последните 18 месеца", отбеляза той, като подчерта, че това се случва не само в България, но и в други страни - членки на ЕС като Унгария, където възникнаха противоречия по отношение на медийния закон.

Лидерът на социалистите изрази опасенията си, че управлението на страната върви към едноличен режим с подмяна на демокрацията с репресия и с превръщането на страната в полицейска държава. Той разкритикува управляващите и че продължават да се интересуват повече от постигането на балансиран бюджет, като не обръщат внимание на факта, че хората все повече се борят за всекидневното си оцеляване. Станишев добави още, че рязко спада темпът на усвояване на средствата от оперативните програми, като в момента България е на едно от последните места. Според Станишев, има реален риск България да се превърне в страна - бенефициент. "Ние сме само един консуматор на решения, които се вземат другаде, с инициативи на други държави", коментира още той. Според него, това е проличало в пасивността на кабинета по отношение на приемането на новата финансова рамка на ЕС. В този смисъл позицията на страната не е ясна. "Народните представители не го знаят, камо ли бизнеса селскостопанските производители и обикновените граждани", отбеляза лидерът на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5220 |13.02.2011 Цв. Цветанов: Които искат оставката ми, искат да се дестабилизира страната . 20| 4729 |10.02.2011 Станишев: Правителството разчита на страха и репресията . 134| 5015 |08.02.2011 Станишев: : Българският народ живее като „малката кибритопродавачка” . 52| 5118 |05.02.2011 С. Станишев: Да усещаме нуждите на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads