Реклама / Ads
10| 4693 |04.09.2014 НОВИНИ

Станишев: Успехът на Китай е в ученето

.
„Сега се вижда най-голям резерв и ресурс в развитието на пазара на Китай, защото няма по-голям пазар в света – 1,3 млрд. души”, заяви Сергей Станишев след срещите си с местната власт и главно представители на бизнеса в китайската провинция Хънан. Той подчерта, че след като международните пазари са започнали да се свиват заради кризата в Америка и ЕС, китайското ръководство много бързо се е преориентирало към вътрешния пазар.
 

По думите на социалистът след всички разговори, които е провел по време на посещението на водената от него делегация на ПЕС в Китай - и в Пекин, и в провинция Хънан, има няколко основни подхода, които позволяват на страната да се развива толкова динамично. „На първо място е последователността в политиката – планират дългосрочно нещата и ги изпълняват, без да се отклоняват от приоритетите, които са набелязали, за разлика от България”, поясни Станишев. Той подчерта, че при нас всяка година започваме нещо ново и с всяка смяна на властта се задрасква всичко, което е вършено и пак се започва от нулата. Като примери за това Станишев даде енергийните ни проекти – „Белене”, „Южен поток”, VII блок на АЕЦ „Козлодуй”.

 

„Всяка нова власт отрича свършеното от предишната, вместо да се работи за държавата,  да се създават работни места, хората да имат поминък и да се развиваме. България има нужда от национално съгласие по основни приоритети”, категоричен бе президентът на ПЕС. На второ място по думите му е залагането на реалното производство и най-вече на индустриализацията. Като пример той даде посетеното днес от делегацията предприятие „Уайтонг”, което произвежда около 10% от автобусите в света. „Държавата подкрепя всячески именно реалната икономика, с реалните работни места и това е много важно”, обясни той. Като трети важен фактор за подема на Китай Станишев посочи постоянния процес на учене - какво става по света, кой какво е постигнал  дали може да бъде приложено в тяхната държава. „Китайците са много прагматични в това отношение. Цялата им външна политика е подчинена на икономическото развитие на Китай, което също е много сериозен урок за България”, заяви той. На последно, но не по важност място, президентът на ПЕС посочи усърдния труд на китайците, който дава перспектива на държавата. 

 

На въпрос за интересите на Китай за инвестиции в Европа - кое ги привлича и какви са пречките, Станишев отговори: „В Европа ги привлича най-вече пазарът и тук България има своите сериозни предимства”. Той  припомни, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република и тази година честваме 65 години от установяването на дипломатически отношения. Той бе категоричен, че това е предимство на България, което трябва да бъде използвано. „За да постигнем китайски инвестиции в България и да можем да намерим пазар и за български стоки в китайския пазар, който е необятен,  трябва системност и последователност”, каза още Станишев. Той подчерта, че населението само на провинция Хънан е 105 млн. души.

 

По време на престоя си там делегацията на ПЕС посети освен предприятието за производство на автобуси  „Уайтонг” и предприятието за високи технологии „Фокском”, икономическата зона на летище „Джен Джоу”, както и един от най-големите исторически музеи в Китай – Хънанския. С тези свои посещения, както и срещите с представители на местната власт и на местното ръководство, делегацията на ПЕС, ръководена от Станишев приключи своя престой в Китай и утре отпътува обратно за Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4773 |01.09.2014 Станишев пробива в Китай . 24| 8095 |29.08.2014 Станишев: След всяка среща с Валери Петров човек става по–просветлен . 46| 4730 |15.08.2014 Станишев:Ще подкрепя Кристалина само ако постът бъде даден на ЕНП . 107| 5432 |02.08.2014 Станишев: Има негласна коалиция-ГЕРБ, ДПС и президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads