Реклама / Ads
6| 4411 |08.09.2015 НОВИНИ

Станишев за увеличаването на квотите за бежанци: "Необходимо, но не достатъчно"

.
Сергей Станишев
Със свещ в ръка, днес в Страсбург Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент почете с минута мълчание хилядите жертви на кризата с бежанците, загинали в опит да достигнат сигурността на европейските страни. Депутатите носеха значки с имената на двете деца, които станаха символ съответно на трагедията и надеждата на кризата с бежанците: 3-годишният Айлам, една от хилядите жертви на миграцията, чието тяло наскоро беше намерено на бреговете на Турция, и 6-годишната Шемс, която не може да получи адекватна медицинска помощ след инцидент в бежански лагер в северен Ирак.
 

Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти и евродепутат, изрази своите съболезнования и съчувствие и припомни, че по отношение на бежанската вълна, основен приоритет за ПЕС винаги е било спасяването на човешки животи.

 

"Продължаваме да настояваме за единен подход на ЕС към бежанската криза, основан на солидарност,  тъй като нито една страна-членка не е в състояние да се справи с проблема сама, но това няма да бъде достатъчно, дори и с увеличени квоти", заяви Станишев.

 

"Липсата на мир, политическа стабилност и икономическо развитие ще продължи да тласка хората към бягство в търсене на сигурност и по-добър живот. По време на дебатите утре в пленарна зала за състоянието на Съюза и миграцията, очаквам председателя на Комисията Юнкер да представи дългосрочна визия по тези сложни въпроси", допълни той.

 

По-рано днес Станишев се срещна с европейския комисар за международно сътрудничество и развитие Невен Мимица. На срещата двамата обсъдиха необходимостта от фокусиране и обединяване на всички финансови инструменти на ЕС, свързани с развитието, в един общ фонд, за да могат средствата да бъдат насочвани по-бързо и ефективно към страните-източници на миграция.

 

"Очаквам визия за намиране на решение на конфликтите в района, за да се създадат условия за възстановяване на държавността и икономическо развитие", каза в заключение Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4213 |05.09.2015 Станишев: Спешно трябва европейски отговор на кризата с бежанците . 4| 4518 |04.09.2015 Станишев: ПАСОК е алтернативата на левия популизъм в Гърция . 14| 9841 |03.09.2015 Станишев в Атина: ПАСОК доказа своята отговорност в критичните месеци . 3| 4522 |31.08.2015 Станишев в Португалия: Антонио Коща ще изведе социалистите до победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads