Реклама / Ads
20| 9595 |19.05.2011 НОВИНИ

Станишев: Властта на Борисов е еднолична – той носи отговорност за всичко

.
Сергей Станишев
Истинските мотиви за промените са различни, те са нелегални, подмолни, задкулисни, резултат от вътрешни конфликти на интереси. Много от споровете и въпросите, които прозвучаха сега, нямаше да са необходими, ако тук бе министър-председателят на България и беше казал ясно какви са мотивите за оставката на министър Цветков. За пореден път министър-председателят на България бяга от своята отговорност.
 

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев при обсъждането на оставката на Александър Цветков в парламента.
Това не е наш проблем, това е проблем на министър-председателя, който тази сутрин половин час вися на телефона на една национална телевизия и обяснява за мотивите на оставката, но не дойде в Народното събрание, посочи Станишев.

Според него премиерът се е държал като шоумен. Станишев посочи, че остава въпроса дали заради лични причини, или за неусвояването на средства по ОП „Транспорт”, е подал оставка Александър Цветков. Ако истинската причина беше бавно усвояване на средствата по ОП "Транспорт", то тази смяна трябваше да бъде направено много по-рано, каза Станишев и уточни, че това е трябвало да стане, когато Жозе Мануел Барозу е изпратил писмо на правителството, в което се посочвало, че страната ни има огромни проблеми по усвояваните средства по ОП „Транспорт” и ОП „Околна среда”.

Истинските мотиви са различни, те са нелегални, подмолни, задкулисни, резултат от вътрешни конфликти на интереси, заяви Станишев и допълни, че не очаква никаква промяна в политиката. Правейки тази промяна, премиерът трябваше да каже, от кои политики се отказва, препоръча лидерът на БСП.

Станиешев попита дали ще има промяна и отказ от концесията на летище София, изградено с европейски пари. Вероятно г-н Цветков някъде нещо не е изпълнил от указанията на министър-председателя, но не тези, които се декларират, каза Станишев.

Глупости са мотивите, че управителят на НОИ Христина Митрева бе освободен заради 200 млн. по-малко събирания от осигуровки в Института. На всички стана ясно, че тя просто е отказала да изпълнява партийните поръчения на ГЕРБ, коментира Станишев.

Според него, по пътя на тази логика и финансовият министър Симеон Дянков е трябвало да бъде сменен миналата година, когато разликата в събираемостта бе над 2 милиарда лева и с дефицит над 4 %. Тогава обещахте, че ще спрете да крадете и ще съберете 2 млрд. лева повече, а събрахте 2 млрд. лева по-малко. Питам къде е фискалният резерв, който ви оставихме? БНБ обяви тези дни, че той е паднал под санитарния минимум, посочи Станишев.

На Бойко Борисов му трябва зам.-министър за успешен резултат за „Белене”. Изводът е, че мотивите са фалшиви, а истинските са зад кулисите, каза Станишев. Той заяви, че лично е водил преговори с руския премиер Владимир Путин и се е стремял винаги да отстоява интересите на България. Истинската промяна трябва да е във фигурата на премиера Борисов. Властта е еднолична и той носи отговорност за всичко и няма как да избяга от нея. Не може да се представя за доброто ченге, а другите да бъдат лоши, каза още Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5909 |19.05.2011 Б. Борисов: Трябват ми работещи мотори, а не да ги търся по една седмица . 9| 6054 |18.05.2011 Поредната смяна на Борисов; Биолчев поема Акредитационната агенция . 12| 5096 |18.05.2011 Станишев видя кадровия провал на Борисов . 48| 10476 |18.05.2011 Първи министър избяга от Бойко Борисов; друг зам. го последва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads