Реклама / Ads
79| 7239 |06.04.2014 НОВИНИ

Станишев: Враг №1 съм на Бареков, но го подкрепям за кмета на Пловдив

.
След 4 години, през които Варна беше наричана село и бе пренебрегвана от централната и изпълнитм на Бареков, но го покрепямелната власт, вече има различно отношение към Варна и областта. По публичната инвестиционна програма, Варна е най-облагодетелствената община, независимо че управлението е на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти във Варна.
 

Той подчерта, че над 51 млн. лева са планирани и одобрени по проекти за Варна, при това стратегически за града. По думите му единият е свързан с двореца на културата и спорта – ангажимент, поет лично от премиера Орешарски. Като друг стратегически важен за града проект Станишев посочи интермодалния терминал на града. Той припомни, че когато е бил премиер е бил поет ангажимент да се изгражда такъв терминал, с помощ от Японска банка и е било сключено споразумение с общината за преместване на основното търговско-икономическо пристанище на Варна и предоставяне на общината възможност за отваряне на града към морето чрез старото пристанище, което да се превърне и в яхтено пристанище, а също и в културен център на града. Станишев припомни и, че заемът от Японската банка е бил спрян, въпреки, че е бил договорен при много атрактивни условия. „Няма как да имаме претенции да бъдем европейска порта към черноморския регион, към Кавказ и в същото време да нямаме модерни пристанища. Затова търсейки реалните приоритети на България и на региона, за пристанището са заделени 15 млн. Така градът ще придобие нова икономическа сила и ще бъдат открити нови работни места”, обясни лидерът на социалистите. По думите  му не може да не се обърне внимание и на съдебната палата във Варна, от която градът има остра нужда. „Проектът пак бе замислен по времето, когато бях министър-председател, но този проект не претърпя развитие и в последствие нищо не се случи. За него също са заделени“, каза още председателят на БСП. Той допълни, че по негово време е стартирана и модернизацията на Медицинския университет, като през 2005-2009 г. е бил изграден изцяло Факултет по дентална медицина. По думите му средствата са били осигурени и за фармацевтичния, но това също не се е реализирало. Той бе категоричен, че сега проектът ще бъде реализиран. Според него друг сериозен проект, по който се работи, е този за решаване на проблема със свлачището „Трифон Зарезан”. „Възстановена е работата от регионалното министерство по него. Това е ужасен проблем за града. Трудно Варна и околността могат да бъдат атрактивна туристическа дестинация, при положение, че не малка част от туристическите обекти са откъснати. След като премине процесът на проучване, надявам се, че ще започнат и реални работи по проблема”, каза Станишев.
Листата на българските социалисти е най-силна

Според Сергей Станишев много политически сили вече изтеглят кампанията си за евроизборите. „Това показва колко усилия и колко голям залог има тя, особено за някои новопоявилисе партии, със сериозни претенции.  Препоръчвам да се направи едно проучване колко струват тези кампании и мероприятия, по което се мълчи”, каза той.

По повод на листата на социалистите Сергей Станишев бе категоричен, че листа на българските социалисти е най-силната. „Имаме и много кандидати от академичните среди, като проф. Джагаров и проф. Пантев. Доволен съм и от новите попълнения като например Достена Лаверн, която ще дойде и тук във Варна. Знаете, че тя бе предложена на БСП от инициативен комитет от изтъкнати интелектуалци. Очарован съм и от участието на Александър Симов в листата ни. Той е доста активен и има много силен позитивен заряд. Затова мога да кажа, че евролистата ни е съчетание между хора от различни поколения, с различни професии, с много широк профил, със силна експертиза и със силни граждански и политически позиции. Убеден съм, че ще имаме много силна и авторитетна група в европарламента”, заяви президентът на ПЕС.

„Единствената партия, която има своя платформа от 10 ясни точки и приоритета за европейските избори, за това какво искаме да променим в ЕС и какви позиции за България ще отстояваме, се нарича БСП. Ние искаме нова и социална Европа. ГЕРБ представляват статуквото в Европа и това много ясно личи“, категоричен е Станишев. Той припомни, че последните 5 години в Европа са доминирали десните сили и точно те са наложили политиката на орязване на публични разходи, инвестиции и на разграждане на социалната държава. „Бяха отнемани права на гражданите и те по същество предлагат това да продължи“, допълни той. Според неговите думи и резултатите от тази политика са налице: нарастваща безработица, бедност и разслоение в доходите и стандарта на живот. „ЕНП е път в задънена улица. Европейските социалисти винаги са били тези, които са защитавали принципните интереси на България, когато те са добре обосновани“, заяви лидерът на БСП.

По неговите думи ГЕРБ никога не са имали програма за каквото и да било. „Ако говорим кой какво има да предложи, точно те нищо сериозно нямат да предложат и го казвам със съжаление. Аз затова предложих на г-н Борисов, като лидер на ГЕРБ, да направим публични дебати и на тема европейска кампания и кой какво иска да направи за България в Европа“, заяви той. Станишев обясни, че истинската интрига и състезание ще бъде между двете големи партии. „В последните седмици всички социолози показват, че останалите падат надолу и това е съвсем естествен процес, защото това са двете алтернативи“, обясни социалистът.
Мартин Шулц подкрепи страната ни за Шенген, а не Борисов и Цветанов

Станишев попита защо, след като Борисов и Цветанов се хвалят с влиянието си, не са успели да осигурят влизането на България в Шенген и поясни, че именно Мартин Шулц е подкрепил страната ни и е заявил, че след като тя е изпълнила условията, ЕС трябва да изпълни своята част от ангажимента. „Аз съм сигурен, че когато бъде избран за президент на ЕК, ще отстои тази позиция“, категоричен е той.
По мнение на Станишев след като Борисов е признал, че ГЕРБ е партията на Цветанов, това означава, че ще правят изборите по начина, по който ги прави ГЕРБ – купуване на гласове, натиск, манипулации и фалшификации. Лидерът на БСП каза, че сега основна пречка за това ще бъде новият Изборен кодекс, който създава много повече гаранции.

По повод протеста в Пловдив, организиран от „България без цензура“, Сергей Станишев заяви: „Бареков вчера ме е обявил за враг №1. Това е хубаво. Всеки иска да се съпоставя с БСП и по този начин да помпа авторитет, но в този случай аз го подкрепям, защото кметът на Пловдив спечели с измама и така управлява“, заключи Станишев.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 99| 11337 |06.04.2014 Станишев: Никого не мразим, но няма как да допуснем безобразията на ГЕРБ да се повторят . 124| 11705 |05.04.2014 Станишев: Срам!Най-острите говорители срещу България са от ЕНП, обвързани с ГЕРБ и Борисов . 98| 10001 |04.04.2014 Станишев: ЕРП-тата са изнесли 3 млрд. лв. за консултации . 84| 9980 |30.03.2014 Станишев: Борим клишетата тип "Дянков"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads