Реклама / Ads
27| 4433 |15.01.2009 НОВИНИ

Станишев загрижен: на Русия или на Украйна ще навреди конфликтът

.
Българският премиер предупредил, че газовият конфликт ще навреди повече на Украйна и прогнозирал, че Русия можела по-лесно да преодолее политическите негативи. В това време България моли за помощ Гърция.
 

България е поискала от Гърция да й помогне с доставки на природен газ, съобщи късно снощи министърът на развитието на Гърция Костас Хадзидакис, обяви БНР. Доставките на руски газ за двете балкански страни бяха прекъснати преди повече от две седмици заради конфликта между "Газпром" и транзитиращата страна Украйна. "Има молба за помощ с доставки на природен газ от България, която в момента е изправена пред много по-големи проблеми", каза пред журналисти гръцкият министър след съвещание с правителствени служители по газовия проблем. Гръцката газова компания ДЕПА (Greek Public Gas Corporation- DEPA) се закани да съди "Газпром" за недоставен газ през Украйна. 

stanishev_rysia.jpg
 снимки Вяра Йовева

Междувременно премиерът Сергей Станишев се срещна в украинската столица Киев с министър-председателя на страната Юлия Тимошенко по повод газовата криза. Българският премиер предупредил, че газовият конфликт ще навреди повече на Украйна отколкото на Русия. В същото време той прогнозирал, че "Русия може по-лесно да преодолее тези политически негативи, за Украйна ще бъде сложно."

Според Юлия Тимошенко европейските експерти потвърждавали, че Украйна не отклонява незаконно руски газ с цел задоволяване на вътрешните си нужди. По думите й експерите смятали още, че е технически невъзможно да бъде транспортирано "синьо гориво" през посочените от Русия станции.  

Въпрос на Frognews.bg:  След като българският премиер (вероятно обяснимо) се е загрижил по темата: на Русия или на Украйна ще навреди повече газовият конфликт, даде ли той достатъчно ясно или красноречиво да се разбере, че българската икономика вече бере душа, а запасите ни от газ и мазут далеч не са безгранични, за да стигнат, докато газовите гиганти се намъдруват. От телевизионните кадри от срещата на руския премиер с тройката на най-пострадалите от газовата криза страни - България, Словакия и Молдова - видяхме един доста гневен и твърд Путин, който хвърляше папки и трима поуплашении и не особено вербални премиери, които всъщност отидоха до Москва, за да бъдат посъветвани да продължат към Киев. Тези кадри карат да се съмняваме, че въобще е бил поставен въпросът и за някакви компенсации. Дано обаче този път да не сме познали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5935 |14.01.2009 Москва посреща Станишев с оръжеен скандал с българско участие . 18| 4735 |13.01.2009 Газът тръгна от Русия, но спря в Украйна . 29| 4923 |11.01.2009 С. Станишев: Политиката на кабинета - спасителна в бурното море на кризата . 17| 4586 |06.01.2009 Станишев разговаря с Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads