Реклама / Ads
10| 5446 |06.03.2011 НОВИНИ

А. Станков: Пари за съдия не се дават

.
Антон Станков
Службите винаги ще имат интерес към личния живот на гражданите, когато става дума за престъпна дейност. Ако се злоупотреби с фактитите, тогава е страшно, защото те се използват за политически цели.
 

Това каза бившият министър на правосъдието Антон Станков в предаването Нека говорят по БТВ.

Аз съм първият подслушван министър, който излезе по вестниците. Тогава ситуацията в съдебната система беше много комплицирана. Част от действията на тогавашния главен прокурор Филчев не отговаряха на изискванията, обясни гостът и добави, че е прочел, че е обект на производство. Като политик, съдия, гледах с пренебрежение, но в личен план е много неприятно да ти се ровят в личните неща. Давал съм си сметка, че съм публична личност и че ще бъда под контрол, каза той.

Аз като наказателен съдия ще кажа, че службите винаги ще имат интерес към личния живот на гражданите, когато става дума за престъпна дейност. Ако се злоупотреби с фактитите, тогава е страшно, защото те се използват за политически цели. Давал много разрешения за използване на СРС. Документално е искането, то се носи на съдията, СРС-то е способ за събиране на доказателства. Има една псевдотолерантност между съда и службите, но тя е на гърба на правата на гражданите. Съдът е контролен орган, съдът невинаги разписва исканията за СРС-та, поясни процедурата Антон Станков.

Полицейска държава – какво означава това?, попита Станков и обясни, че има риск да изпаднем в такава, а това трябва да ни безпокои.

Имам участие в издаването на смъртна присъда, той беше убил дете, а беше на 32 години. Тогава беше ясно, че нямаше да бъде изпълнено смъртното наказание – имаше мораториум. Ние просто искахме този човек да чуе думата „смърт”, разказа бившият министър.

Според Станков в съда има корупция, неговият поглед към съда се е променил когато го напуснал. Има интересна теза – съдът трябва да е предвидим. Това означава, че всички сходни случаи трябва да се решават по един и същи начин, а при нас това не е така, каза гостът. Колегите от адвокатурата не поемат своята част за решаване на корупцията в съда. Има също и нелоялна конкуренция между адвокатите, добави Станков.

Бившият министър препоръча да се погледне по Беломорието, в Париж – да се видят там какви са имотите на част от българите.

Пари за съдията не се дават – това трябва да разберат зрителите, апелира той.

Историята на Красьо Черния е много интересна. Съдебната система, ВСС показа много висок критерий към съдии и прокурори, но никъде не излезе какво са говорили те с него. Изгоряха около 20 човека, а не беше казано какво са говорили, разказа още Станков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6326 |16.02.2011 Предотвратиха покушението на съдия от СГС . 6| 5107 |01.02.2011 Привикват съдия на братя Галеви във ВСС . 13| 12339 |03.01.2011 Гласят изхвърчалия от ДАНС за съдия . 16| 8096 |27.12.2010 Сумиста към съдия: Как не ви е срам да лъжете така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads