Реклама / Ads
2| 4769 |09.02.2013 НОВИНИ

Стара техника затиска онкоболни

.
Стара техника затрупва раковоболните в Националната специализирана болница по онкологични заболявания в София, пише „Монитор”.
 

Ръждясалите машинарии не се използват за нищо и само трупат прах. На практика те ограничават помещенията за лечение на пациентите на Клиниката по химиотерапия.

Раковоболните са принудени да се тъпчат заедно с лекарите, медицинските сестри и санитарите на 212 кв. метра. За разлика от тях въпросните вехти машини са разположени на два етажа на цели 770 кв. метра.

Клиниката по химиотерапия дели етаж още с Клиниката по радиология, популярна повече като лъчетерапията, и Кожната клиника, чиито пациенти и медици също са притеснени заради оскъдната площ.

Въпросните машинарии някога са произвеждали хуманалбумин и се водят на Националния център по трансфузионна хематология. От 9 февруари 2009 г. с решение № 1148 на тогавашния министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев производството е прекратено, тъй като този препарат вече се внася от чужбина. Техниката обаче не е изнесена оттам.

Така двата етажа служат за склад на центъра, за което не му се налага да плаща скъпо и прескъпо за наем, ако те бяха на друго място. В същото време пациентите ни се тъпчат по стаите като в консервени кутии, коментират лекарите от болницата.

От 2009 г. до момента две ръководства на Специализираната болница по онкология пишат писма и се молят почти всеки месец на шефа на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев да изнесе ненужните машини от двата етажа, за да могат болните и медиците да си вземат глътка въздух. Писма с това искане са писани и до няколко министри на здравеопазването, а преди няколко месеца изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Здравка Валерианова е изпратила писмо и до президента Росен Плевнелиев.

Средно по 170-190 човека на ден минават на химиотерапия. Понякога бройката стига 200 души, но разполагаме само със 7 кресла и няколко малки стаи за манипулационни и за лекарите. Това обясни завеждащата Клиниката по химиотерапия и национален консултант по химиотерапия доц. Галя Куртева. Теснотията пречи на хората, притеснява ги, тъй като това са пациенти, за които е необходимо повече спокойствие, подчерта тя.

Годишно на лечение в клиниката минават над 7000 души. Препълнени с болни са и останалите две клиники – кожната и тази по радиология, които са на същия етаж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7948 |08.01.2013 Орден "Стара планина" за Йордан Йовчев? . 9| 5303 |27.12.2012 Цветанов повежда листата на ГЕРБ в Стара Загора . 6| 5251 |30.10.2012 19 ордена "Стара планина" получават посмъртно заслужили военни . 9| 6183 |29.10.2012 Над 12 хил. искат орден "Стара планина" за ген. Васил Делов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads