Реклама / Ads
2| 3874 |30.09.2019 НОВИНИ

Стартира „Balkan Bridges-2019“ - най-голямото командно-щабно учение на Балканите

.
Днес започна многонационално компютърно подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“, което ще продължи до 4 октомври в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, съобщиха от Министерството на отбраната.
 

Учението е планирано в рамките на инициативата на началниците на отбраната на балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона. Участват близо 200 военнослужещи от страните по инициативата:  Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция, многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Щабният елемент за интегриране силите на НАТО, Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и Центърът за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша.

 

Целта на учението е да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили на балканските държави, да подобри техните способности да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност, както и да тества степента на интегриране на националните системи за моделиране и симулации от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша.

 

Учението се фокусира върху щабната екипна работа, сътрудничеството и координирането на оперативно и на тактическо ниво, както и на всеобхватния подход при операциите в отговор на криза.

 

От българска страна участват офицери от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, служба „Военна полиция”, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски” и Националния военен университет „Васил Левски”.

 

Учението включва дейности, свързани с подготовката и воденето на операция по поддържане на мира като част от планирана операция на НАТО. Формираните многонационални съвместни оперативни сили са „развърнати“ на територията на фиктивна държава, за да възстановят мира и сигурността в района.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4264 |24.09.2019 Стартира делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ . 2| 4448 |19.09.2019 Край Лвов стартира натовското учение Rapid Trident 2019 . 0| 4051 |18.09.2019 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО стартира фейсбук кампания ”Моята електронна фактура помага” . 0| 4031 |09.09.2019 Стартира учение на Сухопътните войски ”Родопи 2019”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads