Реклама / Ads
2| 5398 |30.07.2014 НОВИНИ

Стартира отсечка на метрото и към "Хладилника"

.
Строителството по разширението на втората линия на метрото от станция „Джеймс Баучер" до метростанция „Витоша" на ул. „Сребърна" в кв. „Хладилника" стартира в петък. Това съобщи кметицата Йорданка Фандъкова пред журналисти. Разширението трябва е готово на 1 юни 2016 година.
 

Отсечката до ул. „Сребърна" от разширението ще е с дължина 1,3 км и ще включва една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. „Черни връх с ул. „Хенрих Ибсен" и ул. „Сребърна", и с ул. „Филип Кутев".

Прогнозното увеличение на пътниците на метрото след завършване на участъка е до 28 000 пътници дневно.

Строителството ще струва 16,7 млн. евро. Фандъкова увери, че това е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки на метрото в София.

За строителните дейности ще бъде използван нов австрийски тунелен метод, като теренът няма да се разкрива.

Кметицата предупреди, че ще има затруднения на движението в района до неговото възстановяване през септември 2015 г., когато ще продължат довършителни работи в метростанцията.

От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. „Черни връх", в участъците от ухото на трамвая до ул. „Сребърна" и след нея до ул. „Филип Кутев". Фандъкова призова преминаващите граждани да използват алтернативни трасета като „Симеоновско шосе" и „Драган Цанков".

Живеещите в района ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция „Джеймс Баучер", информира още Фандъкова.

Столичният кмет днес инспектира строителството на метрото при летище София. Тя подчерта, че грубият строеж на метростанцията при аерогарата е готов и в момента се правят покривните конструкции. Започва оформянето на салона на станцията - единственият в столицата, в който ще има живи дървета, похвали се Йорданка Фандъкова.

По думите й полагането на релсовия път се очаква да приключи през септември, а през април 2015 г. строителството ще бъде окончателно финализирано.

Фандъкова обеща, че хората ще могат да стигат за по-малко от 20 минути от летището до центъра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4908 |18.07.2014 Парамов: Икономическият министър стартира кризата в КТБ . 1| 4676 |07.07.2014 Стартира ново разследване срещу Саркози . 1| 9067 |15.06.2014 „ Дружба” остава без езеро заради метрото? . 6| 4706 |14.06.2014 Камион с месо се обърна на отсечката-убиец на „Тракия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads