Реклама / Ads
3| 5482 |03.10.2013 НОВИНИ

Стефан д-р Чолаков осъди България

.
Било ясно, че неговото поведение е израз на "политическа" позиция. Чолаков не е поискал обезщетение, така че този път по изключение съдебната победа над България в Страсбург ще излезе безплатна на данъкоплатците.
 

Популярният врачански бунтар Стефан д-р Чолаков е осъдил България в Страсбург за политическа цензура, съобщи "Правен свят".


Европейският съд по правата на човека  реши по делото "Чолаков срещу България", че държавата е нарушила член 10 от Европейската конвенция за права на човека - правото на свобода на изразяване. Това стана по време на кметските избори във Враца през 2007 г., когато докторът бе осъден на 10 дни арест за дребно хулиганство.

В предизборната кампания Чолаков страстно поддържаше един от кандидатите и обяви действащия кмет за бандит. На 1 ноември 2007 г. той се завърза с верига за метална колона на площада и крещеше по високоговорител: "Кметът е мафиот!", "Прокурорът е мафиот!", "Всички са престъпници!", "Политически проститутки!"
 

Полицаи го поканиха да се освободи от веригата, да спре да обижда и да не вдига шум, защото срещу него има оплаквания от засегнати и минувачи. Чолаков обаче се скара с тях. Те му написаха акт за хулиганство и го задържаха.
 

В същия ден Районният съд във Враца реши, че Чолаков "умишлено е нарушил реда и общественото спокойствие чрез неприлични изказвания на публично място пред много хора (чл. 1 от Указа за борба с дребното хулиганство). Врачанските съдии оцениха като утежняващо вината обстоятелство това, че Чолаков изрекъл въпросните "обидни изрази" умишлено, въпреки че няколко дни по-рано бил предупреден с полицейски протокол да се въздържа от нарушения. Решението им  влезе в сила веднага и Чолаков остана зад решетките до 11 ноември 2007 г.
 

Съдът в Страсбург приема обаче,  че има намеса в свободата на изразяване на Чолаков, а не е доказано, че тя е била "необходима в едно демократично общество". Според европейските съдии "границите на приемливата критика са по-широки по отношение на държавните служители, отколкото на частно лице". А твърденията на Чолаков, че кметът, прокурорът и други са от мафията, били "опит да се допринесе за обществените дебати за начина, по който е бил управляван градът".
 

Според евросъдиите изявления по въпроси от обществен интерес изискват по принцип висока степен на защита. При това "изказванията на Чолаков до известна степен са били провокативни, но не са били особено скандални, шокиращи или клеветнически". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 10192 |22.09.2013 О. Стефанов: Докато лошото не почука на вратата, всеки мисли, че ще го подмине . 26| 8474 |28.08.2013 Ваня Стефанова е новият зам.-шеф на ДАНС . 13| 7395 |27.08.2013 Рокада: АПИ има нов шеф - Стефан Чайков . 30| 5666 |15.07.2013 ЕК ни кастри пак: слабо правосъдие, силна мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads