Реклама / Ads
3| 4972 |26.01.2017 НОВИНИ

Стефан Кенов: Следващият парламент няма да излъчи стабилно правителство

.
Стефан Кенов
БДЦ ще заложи на програмата, приета на учредителния конгрес само преди година и половина. Ще се иска чувствително увеличение на доходите, като това може да бъде реализирано както през увеличението на пенсиите, така и чрез увеличение на заплатите в държавната сфера. Това заяви депутатът Стефан Кенов.
 
След това ще се поискат директни мерки за демографията, трябва да има директи мерки, които да стимулират раждаемостта, трябва да се мисли и за по-голямо финансиране на фонда „Ин витро", защото има много семейства, които искат да имат деца, но нямат тази възможност и им се налага да чакат месеци или дори години, добави той пред К2.

По отношение на сигурността от БДЦ продължават да твърдят, че имаме нужда от полицаи в населените места. Основен проблем е битовата престъпност, която най-пряко нанася щети на българските граждани. Що се отнася до съдебната реформа, препоръките на ЕК са изпълними и следващото Народно събрание може да ги коригира още в самото начало и срамната процедура по мониторинга да отпадне. Според Стефан Кенов основният проблем на правораздавателната ни система е, че понякога се чака за едно решение с години. Затова и фирмите прибягват толкова често до арбитражите. „Аз харесвам това, което направи г-жа Захариева, наистина вярвам, че трябва да се редуцира броят на районните съдилища. Смятам, че с по-подготвени състави по гражданско право, по търговско право, по наказателно право много по-качествено правораздаване може да бъде извършено чрез обединяване на районите!", категоричен бе Кенов.

Той коментира и наследството на Росен Плевнелиев и очакванията към Румен Радев. Стефан Кенов изрази мнение, че първият ход на Румен Радев със съставянето на служебното правителство е бил сполучлив и политическите сили са го оценили положително. Тепърва обаче ще можем да даваме оценка на неговия мандат, когато институциите в държавата започнат да функционират нормално.

Що се отнася до наследството на Росен Плевнелиев, особено по отношение на външната политика,  то вероятно тепърва ще бъде преразгледано. От своя страна по отношение на външната политика Румен Радев вероятно ще води доста по-конструктивна линия на диалог.

Според Кенов Радев е съставил един наистина балансиран служебен кабинет с експерти от много широк политически спектър. „Аз смятам, че с личността на проф. Герджиков, който познавам от много години, наистина ще се направят честни избори. За мен професорът е блестящ, може би най-добрия юрист в страната, показал е, че е неподкупен, некорумпиран, беше блестящ председател на Народното събрание и мога да кажа само хубави неща за него! Смятам, че няма да има натиск, особено от страна на БСП!", категоричен бе Кенов.

Стефан Кенов заяви, че по-скоро вижда опасност да не може да бъде сформирано стабилно мнозинство в следващия парламент. Партиите са с изравнени сили, и от ляво, и от дясно политическите сили са със сходни резултати. Така трудно ще се сформира стабилно и голямо мнозинство. При всички отношения обаче ще има натиск от обществото за промяна на избирателната система и няма как политическата класа да си затвори очите за това нещо.

Той коментира и възможните коалиции в следващото Народно събрание. Стефан Кенов обясни, че БДЦ са заложили дясно-центристка насоченост в своята програма, но въпреки това не може да изключи нито една коалиция, за разлика от премиера. ГЕРБ и БСП правят заявки за управляват самостоятелно, но това си е тяхно право да се опитва да мобилизират своите избиратели. Реалностите обаче са такива, че единствената коалиция, която може да управлява, според социологическите данни, е ГЕРБ- БСП. Извън нея биха се очертали много сложни конструкции между повече от 2 субекта, което се и очаква. Дали следващото управление ще бъде отново ГЕРБ и РБ, подкрепени от ПФ или БСП и ПФ със скритата подкрепа на друга формация в крайна сметка ще го определят българските граждани със своите гласове и разпределението на мандатите. Но да си мисли някой политически лидер, че може да управлява самостоятелно в рамките на 44-то Народно събрание, е заблуда. Затова и трябва да се води нормален диалог, защото противоречията могат да доведат до емоции, които да попречат да се сформира стабилно правителство на България. „Готвим се за центристка коалиция, говорим с десетина по-малки субекта, считам, че през следващата седмица всичко ще бъде финализирано, водим нормален диалог с всички!", завърши Стефан Кенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8120 |15.01.2017 Стефан Цанев: Имам причини да бъда респектиран от ДС . 6| 16575 |15.01.2017 Първо във ФРОГ: Ген. Стефан Янев ще е военен министър . 0| 3644 |12.01.2017 С. Кенов: Следващият парламент няма да е легитимен, ако не приеме референдума . 6| 6433 |11.01.2017 Стефан Цанев: Някой в Министерство на културата лъже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads