Реклама / Ads
17| 5852 |13.05.2021 НОВИНИ

Стефан Манов: Не мога да си намеря място от лъжите в медиите за машинното гласуване

.
Не мога да си намеря място от лъжите, които чувам в медиите относно машинното гласуване. Лъжа номер 1: Никъде няма машинно гласуване в Европа. На всички избори в Белгия бяха проведени избори 3 в 1 с 30 000 машини в 200 общини, разгърнати със съответната логистика. Когато чуете, че никъде в Европа няма машинно гладуване, това е манипулация на общественото мнение.
 

Това каза по 7/8 ТВ Стефан Манов- избирателен експерт. Той уточни: На много места се гласува с машини. Нямам връзка с фирмата, която осигурява машинен вот. Но в Белгия е същата фирма като нашата. Софтуера не е венецуелски. И нашият тук в България може да бъде качен с новите промени. Просто е отчайващо как се борят със зъби и нокти. Твърдят, че България е планинска държава и е трудно да се носят машини. Нямало телефони и интернет, не може видеоизлъчване да се прави. За съжаление в някои села няма канализация и хората ходят в дворовете.

 

В Бразилия въвеждат 100 процента машинно гласуване за 4 години. Гладува се така в цялата държава. това е държава 4 пъти по-голяма от България. Машини се носят с хеликоптери в джунглите дори. Някой си позволява да ни обясни каква логистика било това. как ще занесем машини до Силистра. Жалка история. Бразилците имат изцяло машинен вот и в чужбина. 500 000 граждани гласуват в чужбина.

 

Защо машините са важни за честни избори. Освен, че се правят недействителни хартиени бюлетини, основният елемент, който помагат машинните, е отчитане на купения вот. Машината е сложена на маса, не в тъмна стая. Не може да си направите селфи. В някои общини избирателите решили, видите ли,  да отбележат преференции за трима души. Е как става така?  Това става така, защото са им казали да ги задраскат и така се контролира как са гласували. Защо КС в Германия е отхвърлил машините. Защото навремето те не са предвиждали хартиения отрязък, който е много важен. Сега тези разписки се броят и се прави сравнение с паметта на машината.

 

В ИК  по принцип е предвиден механизъм за гласуване с придружител на хартия. Същото правило важи и за машината. Името на придружителите и досега се записва в протокола. Това е механизъм за гладуване на хората, които не са сигурни, че ще се справят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3377 |13.05.2021 Каракачанов за обединение на патриотите: Валери и Волен могат да си говорят, ”Възраждане” не съм ги канил . 11| 4005 |13.05.2021 Премиерът Стефан Янев: След седмица ще обявим реалната картина в страната . 27| 4696 |13.05.2021 Цветозар Томов: Машините не могат да са обект на атаки. Нямат връзка с интернет . 6| 3171 |12.05.2021 Аламанов: При Борисов сякаш виждаме синдрома на нацупеното дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads