Реклама / Ads
56| 10166 |22.09.2013 НОВИНИ

О. Стефанов: Докато лошото не почука на вратата, всеки мисли, че ще го подмине

.
Огнян Стефанов
Така е, защото няма възмездие и справедливост, констатира авторът на новата книга "Мафията от КГБ до ДС". В нея се изнася уникална информация и документи, които досега са минавали за изчезнали.
 
Воденето на разговор за живота и смъртта ми звучи малко патетично, заяви по НТВ журналистът Огнян Стефанов, който написа нова книга за "Мафията от КГБ до ДС" - книга за насилието и възмездието. Той беше пребит точно преди 5 години с чукове от маскирани навръх Деня на независимостта. През тези години съм свикнал да свързвам, че независимостта, която отбелязваме без празнично настроение по този повод, е много относителна. Не съм се отърсил от това, което преживях, няма измислена терапия по света, която да изреже спомена за такъв кошмар, каза той. За да водим този разговор днес обаче много хора във ВМА положиха усилия - това са гениални хора, аз им се покланям и ще се покланям всеки ден; тези хора ми помогнаха и да разсъждавам върху възмездието и насилието и противодействието им са точно тези хора, заяви Стефанов.

Значи противодействието на мафията е лична воля да бъдеш порядъчен, вметна водещата Люба Кулезич.

Лошото у нас е, че докато злото не почука на вратата на хората, всички казват - мен това ще ме подмине, продължи Стефанов. Така е защото няма възмездие, няма справедливост. Всеки ден виждаме как някой магистрат написва мотиви, за да бъде пуснат някой бандит на свобода, не знам как тези магистрати спят и как купуват шоколад на децата си с тези кървави пари, не скри възмущението си Стефанов.

Това е най-яростната ти книга, тя започва с изречението "Ако имах снайпер...", каза Кулезич. Направих експеримент с мои колеги и приятели, звъннвайки им с този въпрос. Нито един не ме попита защо, всеки посочи с кого би се справил, каза журналистът.

По повод предходно предаване с участието на Алексей Петров и внушенията, че Стефанов е бил пребит от свои източници, журналистът каза: Този човек има проблеми с логиката. Той беше в ДАНС тогава, имаше всички механизми и лостове да изобличи тези хора, да разкрие престъплението, но не го направи, защо, попита Стефанов и напомни, че този човек е бил могъщ, с могъща структура и заради подкрепата на правителството на тройната коалиция. Другата нелепост е, че Петров казва, "ние вече бяхме изобличили, че Стефанов стои зад сайта Опасните". Какво значи изобличили, попита Стефанов и препоръча Петров да чете повече Агата Кристи.

По темата за баретите и за това, че част от тях са от другата страна Стефанов каза, че точно тази част е станала нарицателно за охранители на подземни босове, за рекетьори и престъпници. Информация за тях той открил в интернет източници и в печатни издания и архиви. Стефанов публикува и Доклад за начина на работа на ДС, направен през 1991 от екип на дългогодишни служители. Твърди се, че този доклад го нямало никъде, но Стефанов го открил по свои пътища. В доклада били посочени връзките между КГБ и ДС, както и толерирането на контрабандата, което не е мит, а документиран факт.

Този текст създава нова опасност за теб, каза Кулезич. През всичките тези години и други журналисти не са спали, писали са по темата, отговори журналистът.

Каквото и да ми се случи от тук насетне, ще си кажа с чувство за хумор - дано да е близо до ВМА, но по-важното е - написаното остава, книгата остава, заключи Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5954 |27.06.2013 Орешарски: Няма оставка, докато НС ме подкрепя! . 46| 7916 |19.05.2013 Георги Марков: Докато КС се произнесе, парламентът ще си отиде . 17| 5293 |27.04.2013 ГЕРБ заличи 400 000 работни места докато се заниамваше с подслушване и рекет . 1| 5946 |18.04.2013 Проф. Николай Петров: Докато съм министър, няма да има решения на тъмно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads