Реклама / Ads
0| 5497 |03.10.2016 НОВИНИ

А. Стефанов за Фрог: Борисов е едновременно и премиер, и президент

.
Анастас Стефанов
Бойко Борисов води кампания като държавен глава от месец-два. Той иззе функциите на Росен Плевнелиев. Наблюдаваме доброволно отдръпване на сегашния президент. Това заяви пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов от изследователски център ”Тренд” по повод предстоящите президентски избори.
 

Той коментира и закъснялата кандитатура на ГЕРБ.

 

Цачева излиза от институцията с най-ниско доверие и отива в институция, която се ползва с традиционно високо доверие. По-трудно е от една държавна институция да отидеш в друга и може би затова толкова късно бе обявен кандидатът на ГЕРБ.

Най-вероятно другите спрягани имена за държавен глава -   Димитър Николов, Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев - са отказали. Техните постове също са достатъчно престижни.

 

Цачева е национално разпознаваема фигура, има вече два мандата като председател на НС. До нея като вицепрезидент е сложен вицеадмирал Пламен Манушев – също с политически опит, но като народен представител. Това ще уплътни кандидат-президентската двойка. За разлика от тях при двойката ген. Румен Радев и Илияна Йотова нещата са разменени. Политически яркото лице е Йотова, а генералът тепърва трябва да се бори за разпознаваемост.

 

Президентската битка ще бъде битка на твърдите електорални ядра. По отношение на втори тур трябва да видим колко от малките политически сили ще се ориентират към ГЕРБ и колко към БСП. Ако РБ, Патриотите, ДПС подкрепят Цачева, въпросът е кои са левите формации, които ще подкрепят БСП.

 

Пламен Орешарски е интересна кандидатура, която поне с няколко хода в различни посоки дава мат. Може да видим мат към кандидатурата на БСП. Как БСП ще се разграничи от свой прeмиер и финансов министър? Може да е мат на ДПС срещу евентуална кандидатура на Лютви Местан. Местан също не може да каже нещо лошо срещу него, защото беше един от основните крепители на кабинета Орешарски. Това е добър консолидиращ момент за електората на ДПС.

 

Етнонационалистичният имидж, който обикновено е между Патриотите и ДПС, е слаб. Може би защото много се говори за геополитика, Русия, Украйна... Струва ми се обаче, че патриотичните организации ще възбудят този имидж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3975 |03.10.2016 Сестрата на убит на пътя младеж: Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате . 0| 5329 |03.10.2016 Кр. Величкова за Фрог: Проф. Пилософ еднолично решава кое дете ще се лекува . 0| 6040 |03.10.2016 Само във Фрог: И шефовете в МВР си имат своя „мама” . 0| 3879 |03.10.2016 Борисов: Йотова ни е съперник, а не генералът на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads