Реклама / Ads
11| 9557 |09.03.2014 НОВИНИ

О. Стефанов: В новия Закон за МВР няма дух, но има философия от соца

.
Огнян Стефанов
В новия закон за МВР няма дух, за да може прилагащият го да разбере какви са основните му цели, кого ще защитава, по какъв начин, заяви по НТВ журналистът Огнян Стефанов в коментар за новия закон за МВР.
 

В големите полиции по света имат девизи от десетилетия като "Служа и защитавам" в САЩ, във Франция - "Строгост и правосъдие"; в Англия - "Спокойствие и безопасност", във Финландия - "Винаги защита" и т.н.  Това се осигурява от правоохранителните органи, посочи Стефанов.

Този закон е 90% преписан от стария, каза по темата политологът Антон Тодоров. Казионното обяснение е, че имало около 34 поправки от 2006, когато е приет, до този момент. МВР казва, че с този закон ще разделят професионалната от политическата част, но това не е така. Сега се отнема възможността изборът на главен секретар да се прави от президента. На България й е нужна нова архитектура на публичната власт, посочи той и каза, че правомощията на президента и без това са съкратени, сега ще бъдат още повече. Да не говорим за вицепрезидент, каза Тодоров. Позволява се стремглаво втурване на публичната власт в частната сфера на човек. Деградацията е страшна, коментира той.

Дали този закон ще проработи или не, не мога да кажа, но факт е, че срещу него има протести, каза журналистът от в. Дума Александър Симов. Нека видим как ще тръгне законът, но съм съгласен, че в него няма дух.

Законите за МВР досега винаги са били в услуга на партии и управляващи, каза Стефанов. И припомни, че досегашните главни секретари не са минавали през цялата йерархия в полицията, което би следвало да е важно условие. Отнема се възможността и главният секретар да бъде сменян в рамките на 5-годишен период, каза Тодоров.

България е имунизирана вече срещу това да се събуди при полицейска диктатура, отчете Симов. И посочи, че акцията срещу битовата престъпност била първото положително нещо.

Въпросът е как се изпълняват нещата, каза Стефанов. Защото от 10-ти ноември досега продължава философията на МВР с всичките си структури продължава да носи същата философия като преди 10-ти; защото на цялата политическа класа така й отърва, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5517 |07.03.2014 Приеха Закона за Сметната палата . 0| 6021 |07.03.2014 НС гласува Закона за потребителския кредит . 16| 6294 |05.03.2014 Падна Законът за публично-частното партньорство . 27| 5166 |04.03.2014 ПЕС: Отмяната на Закона за езиковата политика засилва конфронтацията в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads