Реклама / Ads
9| 4280 |13.11.2008 НОВИНИ

Стив Ханке: Не бива да се вярва на правителства

.
Кризата щяла да свърши в края на 2009 или в началото на 2010 г., ако не настъпят отрицателни промени. В интервю за Дневен Труд той обяснява, че нещата можело да станат много лоши, ако правителството увеличи своята намеса.
 

 

Хората трябва да знаят, че купонът свърши, оповестява в интервю за Дневен Труд професор Стив Ханке, смятан за бащата на българския валутен борд.

Професорът обяснява, че големият бум вече е приключил и хората трябва да настройват своя бюджет към по-реалистични рамки. Прогнозата е, че най-малко за година или две нещата ще са зле. Затова хората у нас не бива да поемат по-големи дългове, но трябва да затегнат коланите, както се прави по цял свят. Ханке напомня, че по време на големия бум всеки бил загърбил реалността и поемал нереално високи кредити. Трябва да се намалят кредитите до нива, които са реални за доходите, защото дългът можел да е приятел, но в размер, несъобразен с доходите ви, може да докара големи неприятности.

Ханке е на мнение, че българската икономика е в доста добро състояние, в сравнение с другите развиващи се пазари, като основна причина за това е валутния борд, благодарение на който страната избегна криза като в Унгария или Полша. Положителен факт бил, че левът е фиксиран за еврото. Лошото бил, че след като кризата е международна, няма как да не засегне и България. Европа е главен търговски партньор на България, а икономиката й се забавя, навлиза в рецесия. Затова ще има вторични ефекти от кризата и върху България, но не и валутна криза.

Що се отнася до наличието или липсата на рискове за българските банки Ханке обяснява, че оптимизмът на българските политици е прекомерен, защото нетните чуждестрани активи на банките са отрицателни и ако нямаше валутен борд, това щеше да е много опасно. Същевременно банките се финансират със заеми от чужбина, което ги поставя в уязвима позиция, защото източникът на капитал пресъхвал заради кризата. Много важно нещо било, че статистиката на БНБ за баланса на плащанията е една от най-добрите в света. Качеството на работа е отлично и информацията винаги е актуална.

Проф. Ханке няколкократно заявява, че не бива да се вярва на правителствата. Балонът с цените на недвижимите имоти бил изцяло по вина американското правителство. Кризата, която се пренася и на международните пазари, се дължала на финансовия министър Хенри Полсън и на американския Конгрес.

Що се отнася до края на кризата, Стив Ханке прогнозира, че той ще дойде в края на 2009 или в началото на 2010 година, освен ако не настъпят някои отрицателни промени. Той добави, че нещата можело да станат много лоши, ако правителството увеличи своята намеса, още повече, че винаги, когато американското правителство предприемало нещо, нещата се влошавали. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4521 |12.11.2008 Пътната агенция се разплаща с фирмите, с които има договори . 3| 5779 |12.11.2008 Месечният абонамент за БТК вече няма да се плаща предварително . 26| 5390 |12.11.2008 Христо Ковачки обвиняем, с 300 000 лв. гаранция . 15| 4506 |12.11.2008 Металурзите скандираха "Оставка" пред Министерски съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads