Реклама / Ads
4| 7207 |02.05.2009 НОВИНИ

Стив Ханке: "Hе ме чухте за корупцията"

.
Стив Ханке
Престъпността е ахилесовата пета на България по време на глобалната финансова криза, твърди професорът от американския университет "Джон Хопкинс"
 



Професор Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас, коментира пред БНР, че се доверява на предвижданията на БНБ за очакван икономически ръст от 0,6% в България или за очакван спад най-много с 2%.

Тази прогноза е по-убедителна от мрачната картина за страната ви, очертана от последния доклад на МВФ, каза известният икономист. МВФ предупреждава за свиване на икономиката ни в размер на 3% и за възможен бюджетен дефицит от 1% през идната година.

Пратениците на фонда посочиха миналата седмица, че рязко се срива потребителското търсене у нас - с близо една трета. Чувствително е намалял и износът. Предричат се фалити в нефинансовия сектор и увеличаване на безработицата.

„МВФ често избира тактиката на сплашването с цел да генерира повече средства. Но съветите на фонда не винаги са добри.”, каза Ханке. Пример за това според него е поведението на МВФ по време на т.нар. „азиатска криза” през 1997-98 г.

Корупцията и престъпността си остават големият проблем за България , предупреди Ханке. „Препоръките ми за плоския данък, за фискалния контрол, за дерегулация на икономиката бяха изпълнени. Единствено в сферата на корупцията моите съвети не бяха послушани. Така че тя продължава да е ахилесовата пета на България в момента”, съжали той.

Преподавателат по икономика в американския университет „Джон Хопкинс” не вижда сериозни заплахи пред българските банки. „Единствената им слабост е, че вземат повече кредити от чужбина, отколкото отпускат тук”, допълни той.

Съветът му към правителството при управлението на държавния бюджет по време на криза е, че то трябва да е като при индивидуалния бюджет: разходите се съкращават, избягва се излишното задлъжняване. „Ако има малък дефицит, не бих се разтревожил”, заключи Стив Ханке. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5078 |01.05.2009 БСП ще вади България от бурните води . 31| 5267 |01.05.2009 Настоящият лидер на сините гони бившия . 2| 5195 |01.05.2009 ЕС - най-подготвен срещу свинския грип . 1| 4901 |01.05.2009 Вещерска нощ предхожда Деня на Труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads