Реклама / Ads
33| 6452 |17.08.2014 НОВИНИ

Стив Ханке: Искров забърка каша в БНБ, да не чака помощ отвън

.
Преди около 1 година аз отново прегледах внимателно законите за банковата регулация в България. Тези закони са много добри – почти най-строгите в Европа. Но, в два отделни случая, предупредих управителя на БНБ Иван Искров, че Ахилесовата пета на тези банкови правила може да се окаже банковият надзор и прилагането на регулацията. Причината за моето предупреждение бяха слухове, че има съмнителни практики в някои от банките, притежавани от българи. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ американският финансист професор Стив Ханке, който е бивш съветник на президента Петър Стоянов.
 

 

Благодарение на валутния борд през последните години БНБ си извоюва огромна репутация – до момента, в който това лято се случи епизодът с Корпоративна търговска банка. До тогава БНБ беше единствената институция с висок процент обществено доверие. Успешното прилагане на валутния борд от БНБ беше причина за това доверие. Това става, впрочем в Емисионното управление на банката, което е съвсем различен отдел от управление „Банков надзор“. Това са две отделни независими структури в БНБ, които нямат нищо общо помежду си. За съжаление, сега репутацията на институцията е накърнена. Думите ми се потвърждават от самата централна банка. Защото тя поиска помощ от МВФ и ЕС. Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да си оправи кашата, която забърка, сама да възстанови репутацията си, а не да търси външна помощ, заяви Ханке.

 

Ханке коментира и решението на сегашния президент Росен Плевнелиев да вкара България в европейския единен банков надзор като „лоша идея“: Мисля, че идеята е лоша. Зле е да се намесва ЕС, защото проблемът се политизира още повече. Де факто, президентът прави признание, че българите са некомпетентни сами да се справят с финансите си. Това е фаталната грешка на президента. Това е толкова глупаво! На практика той заявява: „толкова сме некадърни, че БНБ не може да надзирава нашите банки и ни трябват европейски бюрократи от Брюксел, които да ни вършат работата“.

 

Българите като цяло грешат, като вярват, че парите са само в Брюксел и че само трябва да почукат на вратата, за да ми дадат торбите със злато. Нима ЕС помогна на Гърция, след като изля милиарди там? Кажете го на някой обикновен гръцки гражданин.

 

КТБ може и да има достатъчно пари да изплати депозитите до 100 000 евро на хората, коментира Ханке. В писмо до Брюксел, финансовият министър и управителят на БНБ твърдят, че не може да има предсрочно изплащане на гарантираните влогове, защото в гаранционния фонд няма да се съберат достатъчно средства, дори и да се принудят частните банки да внесат още пари в него:

Съгласен съм, че на този етап не трябва да карат насила другите изрядни банки да внасят във фонда за гарантиране на депозитите. Не защото ще дестабилизира банковата система – това няма да стане! А защото така ще се попречи на банките да кредитират бизнеса точно, когато българската икономика е отслабена. Това би било лошо решение от икономическа гледна точка за растежа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5079 |11.08.2014 Порожанов и Искров против изплащането на влоговете в КТБ . 2| 4613 |28.07.2014 Омбудсманът: Един проблем се появи и Искров не се справи . 12| 5168 |23.07.2014 Писмото на Искров е несериозно, отчете Мерджанов . 5| 4913 |23.07.2014 Парамов: Искров е като дошъл от Космоса между 2011-2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads