Реклама / Ads
74| 11126 |23.09.2012 НОВИНИ

Стоян Ганев се върна: Ще се намеся решително, ако се наложи!

.
Стоян Ганев
Искам радикални промени, но още не обмислям решителна намеса. Аз съм силно впечатлен сега от това, което виждам, обществото е в състояние на национална меланхолия и депресия, каза адвокатът, който ще има кантора в Пазарджик, но ще работи и в центъра на София.
 

В последните 10 години политиканството замества реалната политика, а политиканът е този, който мисли за своя личен интерес, за това как да излезе по-богат от политиката, обяви по ТВ 7 бившият вицепремиер и министър на външните работи Стоян Ганев.

В средата на 90-те г. той се оттегли от политическия живот, но после се върна за кратко по време на Симеон Сакскобургготски.  Сега, за пръв път след близо тригодишно мълчание той има намерение окончателно да се завърне в родината. Взел решение да се установи в родния Пазарджик, където вече бил зачислен в адвокатската колегия. 

Аз не съм политикан, категоричен беше Ганев. Иначе щял да приеме предложението на Любен Беров да бъде отново външен министър. Беров го чакал 4 месеца. Отказал, защото не можел да превключва от едно място на друго, имал отговорност пред избирателите си и ангажимент пред ООН. Отказът му навредил доста - спрели заплатата му, трябвало сам да осигурява семейството си. Започнал сам да се спасява, което било ненормално в очите на колегите му, големи имена. Разбрал, че около него стават неща, които нищо добро нямало да му донесат, ако се върне в България. Имал основания да очаква недобри неща от полукомунистическото правителство и по отношение на семейството си.

Аз съм силно впечатлен сега от това, което виждам, каза още Ганев и добави, че говори от 1 лице. В последните години бил професор в Нюйоркския университет, започнал бизнес в сферата на полезните изкопаеми, но започвал по малко да се оттегля. Върнах се в България заради майка ми, тя е на 77 години, живее сама, болна е, едва се движи, мой дълг е да направя това, разказа той. Щял да използва кантора на колега в центъра на София, но да има кантора и в Пазарджик. Не съжалявам, че съм учил в Москва, призна още Ганев.

Отговорност за съдбата на България в миналото носят Кремъл и съветското КГБ, потвърди думите си от по-ранни години Ганев. 

В политически смисъл пометохме управлението на Иван Костов, върна се назад Ганев. Не съм измислил обещанието за 800 дни, измислил го е друг, но го предложих на царя и той го хареса, обясни той. Според него обаче можело още през първите месеци да се разбере, че има нова власт, която радикално да промени обществото, но фокусът се изместил бързо.

Аз трудно мога да бъда изненадан, но съм впечатлен негативно от тежкото положение на възрастното население. Трябва да се увеличат пенсиите на тези хора, които са на границата на социалната деградация, сега, а не на 1-ви април, препоръча Ганев. Това е SOS, продължи той и каза, че в противен случай тези хора ще бъдат загубени. Обществото било в състояние на национална меланхолия и депресия, констатира Ганев.

Аз съм за това да няма концесии. Нима България е неспособна да произвежда злато; аз лично се наемам да осигуря финанси за производство на злато, ангажира се Ганев. Можело да се открият нередности във връзка с лошо сключен договор, от който щяло да има негативни последици. Той чул, че се подготвя закон за концесиите заради ограничаването им, но после темата приключила. Парите за пенсии можели да дойдат тъкмо от такива пера. Най-малкото трябва да искаме 50, а не 5%. 

Прословутата контрабанда трябва да бъде сведена до санитарния минимум най-сетне, призова още Ганев. Така говорят на "Позитано" 20, репликира Кулезич. Ганев и сега можел да предложи на Борисов значими инвеститори, стига правната рамка да е благоприятна. Искал да ги предложи и на царя. Депутатският имунитет трябвало да се махне.

В момента не бих искал да участвам в нещо, което не е политика, а политиканстване, обясни Ганев, който сега бил отвратен. Ако мога да се дистанцирам от политиканстването, ако намеря съмишленици..., недоизказа той. 

Луксът не ме привлича, живея в скромни условия, осведоми още Ганев, който обаче имал приятели, а те свои, благодарение на които можел да привлече инвеститори.  България била на кръстопът между статуквото и необходимостта от радикални реформи. Аз съм за радикални реформи. М. Кунева е моя приятелка от следването, каза още той, но не мислел в момента да се присъедини към движението й. Ще наблюдавам ситуацията, ще се намесвам, ще давам идеи, но само с идеи не може. Трябва да се опра на хора, които ми вярват, но на този етап не обмислям решителна намеса, сподели Ганев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 6073 |18.09.2012 Менда Стоянова: Данъците в България остават ниски и през 2013 г. . 6| 4941 |18.09.2012 Постоянен арест за Хамстера . 5| 5006 |09.09.2012 Пилотът на падналия самолет - в критично състояние . 208| 6076 |06.09.2012 Петър Стоянов: Няма да се върна в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads