Реклама / Ads
15| 5138 |15.11.2014 НОВИНИ

Стоянов: Нашият капитализъм е много циничен вариант на западноевропейския

.
Петър Стоянов
Създава се едно впечатление, че като цяло българските граждани са разочаровани от демокрацията, не харесват демокрацията и това поражда една силна носталгия по отношение на комунизма. Според мен това категорично не е така, коментира президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов в предаването на БНР „Конструкция“ на „Хоризонт“.
 
"Даже внимателният прочит на социологическите проучвания ще ни убеди в това, че българските граждани всъщност критикуват не демокрацията, те са разочаровани не от нея като такава, те са съвсем наясно, че демокрацията като начин на уреждане, на осмисляне на едно общество, на организиране на едно общество е дала най-добрите резултати в света. Проблемът е грешките, които ние допуснахме при изграждането както на нашите демократични институции, така и при полагане основите на свободното пазарно стопанство. Проблемите, които ние имаме с нашата неефективна бюрокрация, проблемите, които имаме с корупцията, проблемите, които имаме с нашата неефективна съдебна система, не се дължат на демокрацията като такава, те се дължат на факта, че родилните петна на комунизма в България все още не могат да избледнеят. Това е самата истина. Мнозина от хората с основание казват, че строителите на комунизма със същия ентусиазъм започнаха да строят демокрацията, поради което и нашият капитализъм всъщност се оказа един много циничен вариант на познатия на западноевропейците капитализъм", обясни той.

"Отбелязването на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и рухването на българския комунизъм разглеждам по скоро като възможност за осмисляне още веднъж на комунистическия режим в България, осмисляне на българския преход, а най-малко като повод за казионен ентусиазъм", коментира Петър Стоянов и добави мнението си: "За тази дата и този период трябва да се говори без висок патос, трябва да се говори сериозно и отговорно. Виждам, включително и през последните дни, че много малко хора се дефинират като ярки, категорични и безалтернативни защитници на прехода. По отношение на бившия комунистически режим ще срещнете много хора, които сантиментално са крайни защитници на онзи режим, това са хора, които принадлежаха към старата комунистическа номенклатура, които имаха своите очевидни привилегии тогава, то днес по отношение на прехода се подхожда доста предпазливо, защото дори антикомунистически настроените хора в България имат много основания да критикуват прехода за една или друга негова страна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5074 |10.11.2014 Петър Стоянов: Да не превръщаме 10 ноември в 9 септември . 27| 4991 |09.09.2014 Петър Стоянов: Десните да се освободят от беса на саморазрушение . 11| 5193 |26.08.2014 Зам. министър В. Стоянов: Не работим протестъри, а сме хора с кариери . 21| 5098 |16.07.2014 Кристалина Георгиева е нашият кандидат за външен министър на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads