Реклама / Ads
32| 5346 |01.12.2013 НОВИНИ

П. Стоянов не обмисля връщане в политиката

.
Петър Стоянов
Симпатизира на протестите, защото там са приятелите и децата му. Опасно е да влезем в цикъла на омразата, казва той и зове - Да започнем вече сериозен разговор за България.
 

Президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов не обмисля завръщане в българската политика, заяви той по TV7, където представи оглавявания от него Център за глобален диалог със седалище във Виена.

 

"Това не е тайно общество, нито пък място за пенсионирани и загубили избори президенти като мен. Това е място за обсъждане на важни за Европа и света теми. Центърът беше силно подкрепен от Бил Клинтън, който миналата година получи голямата ни награда под акомпанимента на групата Scorpions. След два дни Клинтън на свой ред ще награди новия носител на наградата. Това е председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу", разказа Стоянов. Извън политиката той се чувства освободен от оковите на постоянното съобразяване какви мнения и препоръки изказва.
 

Стоянов сподели и мнението си срещу растящия евроскептицизъм у нас, който намира почва в това, че сме най-бедната страна в ЕС. "Представете си, че не ни бяха приели. Цяла Източна Европа в съюза, а само ние и румънците - не. Тогава вече щяхме да сме в изключително тежка ситуация, защото щяхме да загубим перспектива. Щяхме да се изпопребием образно казано. Тази омраза, която пълзи, не е на хубаво.
Симпатизирам на протестите, защото там са моите приятели, а децата ми участваха в тях. Две неща ме притесняват изключително. Това са настоятелните подканяния на управляващите към протестиращите да кажат каква алтернатива предлагат. Още Тукидит е написал, че не всеки може да управлява, но има право да критикува. Студентите не са длъжни да управляват, но могат да се изказват критично", каза още Петър Стоянов.

 

Той съжалява за пропиляната гражданска енергия през лятото, тъй като протестите не родиха на практика нищо. "Опасно е да влезем в цикъла на омразата. Имаме благодатна почва. 45 години комунизъм беше основан на омразата към класовия враг. Сега наблюдаваме омраза към бежанците. В момента, в който казваме, че не искаме имигранти, трябва да си дадем сметка, че в Европа не искат българи и румънци. Разтревожен съм. Сега се настройваме срещу бежанците, следва София срещу провинцията, интелигенция срещу неинтелигенция. За мен определението на интелигент е човек, който не хленчи. Той знае, чел е много, наясно е, че няма справедливост в света. Той трябва да просветли другите. Нашата интелигенция прислужваше на най-изостаналия комунистически режим, докато в другите социалистически страни отваряха очите на народа. Може би затова те направиха своя преход по-бързо", добави Стоянов, който вижда истински представители на интелигенцията по начина, по който той я разбира, в извънстоличната интелигенция.

 

Стоянов не обмисля завръщане в българската политика. "Аз не съм я напускал. Нека ви припомня, аз загубих изборите. Имах желание за втори мандат, но загубих. Предпочитам да се въздържам от участие в съвременните събития", каза бившият президент. Той призова да започнем вече сериозен разговор за България.
 

"Говорим за църквата, а не за вярата, за образованието, а не за възпитанието", каза Стоянов, който призова лидерът на БСП Сергей Станишев да се извини и на българите за репресиите по време на комунистическия режим. "Той го направи към българските турци, но нека да е ясно - повече българи, отколкото турци бяха репресирани през тези 45 г. Затова е длъжен да се извини и на българските българи", призова Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6264 |16.11.2013 Менда Стоянова помоли: Не снимайте протестиращите . 34| 5103 |11.11.2013 Само П. Стоянов от президентите уважи срещата при Плевнелиев . 13| 5603 |03.11.2013 Менда Стоянова: Бюджет 2014 не може да катурне правителството . 52| 5421 |01.11.2013 Стоянович: От революции сме на този хал. Нямаме нужда от това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads