Реклама / Ads
0| 4785 |18.07.2015 НОВИНИ

М. Стоянова: До края на септември ще е ясно състоянието на БНБ

.
Менда Стоянова и Иван Искров
До края на септември трябва да се направи пълен анализ на състоянието на БНБ и да се предложат конкретни мерки, а ако е необходимо и институционални промени. Това каза Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС по Фокус.
 

Вторият важен срок е края на годината, когато трябва да е избрана и фирмата, която ще извърши оценка на активите и подготовка за тази оценка на активите на банките. „Още един срок, който касае банковия сектор, е до средата на 2016 година, когато трябва оценката за активите да завърши със стрес-тестове и публикуване на резултатите”, добави Стоянова. Относно акцентите в програмата на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев, Менда Стоянова каза, че той е представил конкретни срокове за това как ще се предлагат и промени в банково законодателство, като се започне от Закона за преструктурирането на банки, който вече е в парламента, и се премине през други закони.

 

 „С Димитър Радев сме говорили, че определено и самият устройствен закон на БНБ също трябва да претърпи определени промени”, каза още тя. По думите й, промените трябва да гарантират, че абсолютната независимост и самостоятелност на подуправителите няма да бъде такава в бъдещ план, а ще има възможност Управителният съвет на БНБ да осъществява определен надзор над тяхната дейност - да изисква отчети от тях, да изслушва доклади, да прави анализи върху тяхната дейност. Това досега не е правено, защото не е било предвидено в закона.

„Това не е било предвидено в закона, но управителят на БНБ и досега има инструментариум и то законов инструментариум, както и съответните органи, с които е можел да осъществи един такъв контрол”, коментира Стоянова. Според нея е друг въпросът, че изобщо такъв контрол не е осъществяван.

 

„Надявам се, че БНБ ще възстанови автентичния си образ, защото това е най-консервативната организация”, добави председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС. По думите й, БНБ трябва да бъде един стожер на стабилността във финансовата сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4584 |15.07.2015 Фандъкова: Площад "Руски паметник" готов до септември . 0| 4549 |15.07.2015 Стоянова: Нямаше договорки при избора на гуверньор на БНБ . 0| 9477 |14.07.2015 Без избори наесен? Идва краят на света, остават избрани . 0| 4423 |13.07.2015 Ципрас: Гърция се бори до края

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads